Reacția lui Lupu după ce Alaiba i-a cerut demisia ( ZDG)

  • 09 August 2019 10:29
Reacția lui Lupu după ce Alaiba i-a cerut demisia ( ZDG)

Marian Lupu susține că nimeni din conducerea Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) nu va depune cerere de demisie, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit președintelui CCRM, „ISSAI 1 și 10 ne obligă să ne opunem presiunilor politice asupra instituției în tentativa de lichidare a independenței sale”.

Lupu susține că proiectul de lege propus de către deputatul Dumitru Alaiba ar avea drept scop„lichidarea totală a independenței funcționale și operaționale a Curții de Conturi și subordonarea ei directă politicului”.

„Dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaționale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI și EUROSAI. În special mă refer la încălcarea a cel puțin 2 din cele 4 standarde fundamentale: ISSAI 1 (Declarația de la Lima) și ISSAI 10 – Declarația de la Mexic privind independența ISA. Cel mai urât în această situație este că la scurt timp după aprobarea acestui proiect, Parlamentul va fi nevoit să revină înapoi la varianta actuală a legii și să restabilească independența Curții de Conturi, altminteri riscă să fie exclusă din INTOSAI și EUROSAI. Dar asta mai apoi. Poate… Scopul scuză mijloacele: sunt încă mulți cumetri, cumnați, neveste, fini și multe alte rude care trebuie aranjate la muncă”, a reacționat Lupu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu scopul de a „elibera” această instituție. Deputatul ACUM a motivat că Marian Lupu trebuie să plece pentru că „a fost numit urmare a unui concurs formal”, dar și pentru că acum este responsabil să verifice modul în care fosta guvernare a cheltuit banii, fiind respectiv într-un eventual conflict de interese.

Anterior, Marian Lupu a salutat propunera de a modifica art. 4 din Legea privind organizarea și funcționarea CCRM.

Sursa:Ziarul de Gardă 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău