Reacția lui Ion Chicu la protestul istoricilor și cercetătorilor. „Aveți suficientă finanțare din alte surse”

  • 06 Martie 2020 08:38
Reacția lui Ion Chicu la protestul istoricilor și cercetătorilor. „Aveți suficientă finanțare din alte surse”

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție după ce mai mulți cercetători și istorici au protestat ieri în fața Guvernului.

El a menționat că bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare decât în 2019 și constituie 545 milioane de lei.

„Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină....și multe alte domenii! Nu irosim, însă, banii statului pentru pseudo-cercetătători, înrolați în proiecte politice. Aveți suficientă finanțare din alte surse. Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, a declarat Chicu.

Colaboratorii Institutului de Istorie al Academiei de Științe al R. Moldova, angajați de la alte institute, au pichetat ieri, 6 martie, Guvernul Republicii Moldova, cerând să nu le fie încălcat dreptul la cercetare. Istoricii consideră că situația în care s-au pomenit mai mult de jumătate dintre colegii lor, care au rămas fără un loc de lucru, este o intimidare cu tentă ideologică.

Membrii institutului de istorie al Academiei de științe a Republicii Moldova, o mare parte dintre care s-au pomenit șomeri în urma ultimului concurs de proiecte, s-au adunat ieri pentru a-și cere dreptul la muncă și la cercetare. Ei consideră că situația în care s-a pomenit nu numai istoricii, dar întreaga știință, constituie un semnal alarmant pentru întreaga societate.

CITIȚI ȘI: Istoricii, marginalizați pe motive ideologice, în anul când vor fi marcați 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău