Istoricii, marginalizați pe motive ideologice, în anul când vor fi marcați 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

  • 05 Martie 2020 17:30
Istoricii, marginalizați pe motive ideologice, în anul când vor fi marcați 80 de ani de la anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

Colaboratorii Institutului de Istorie al Academiei de Științe al R. Moldova, angajați de la alte institute, au pichetat astăzi Guvernul Republicii Moldova, cerând să nu le fie încălcat dreptul la cercetare. Istoricii consideră că situația în care s-au pomenit mai mult de jumătate dintre colegii lor, care au rămas fără un loc de lucru, este o intimidare cu tentă ideologică.

Membrii institutului de istorie al Academiei de științe a Republicii Moldova, o mare parte dintre care s-au pomenit șomeri în urma ultimului concurs de proiecte, s-au adunat astăzi în fața Guvernului, pentru a-și cere dreptul la muncă și la cercetare. Ei consideră că situația în care s-a pomenit nu numai istoricii, dar întreaga știință, constituie un semnal alarmant pentru întreaga societate.

Istoricul Ion Negrei, membru al comitetului de grevă: “Proiectele bine argumentate au fost rebutate nu după criterii științifice, dar mai mult ideologice. Cercetarea științifică din cadrul institutului aduce la stabilirea adevărului, fapt care nu convine multor din echipa de guvernare. Prin lipsirea noastră la dreptul de profesare, la dreptul de cercetător societatea este lipsită de un bun intelectual necesar societății – studii, cercetări, monografii, cărți, necesare pentru instruirea tinerei generații dar și pentru întreaga societate”, consideră istoricul Ion Negrei.

Concursul de proiecte a fost unul trucat, consideră Ion Șișcanu: “Au folosit acest concurs, trucat de la început până la sfârșit, ca o bâtă împotriva intelectualității, pentru a ne intimida și a ne arăta că în continuare ei vor face ceea ce doresc”.

Ion Șișcanu consideră că lovitura dată Institutului de Istorie, anume în acest an,  nu este întâmplătoare. În acest an se împlinesc 80 de ani de la răpirea teritoriilor românești de către Uniunea Sovietică, ce a avut loc în anul 1940. Pe de altă parte, acest eveniment va fi marcat cu pompă de conducerea pro-rusă la Chișinău, denunță istoricul: ”Conducerea Republicii Moldova – și Președinția, și Guvernul, și cea mai mare parte din Parlament se pregătesc deja să o sărbătorească ca pe o eliberare cu mare pompă, cu artificii. În acest context, desigur că istoricii vom avea activități în cadrul cărora vor demonstra adevărul istoric. Conducerea Republicii Moldova care este pro-rusă și apără interesele Rusiei și pe la noi și prin alte părți, și-a dat seama că istoricii trebuie cumva marginalizați”, a spus istoricul Ion Șișcanu, membru al comitetului de grevă.

Istoricii au afirmat că vor continua acțiunile.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat astăzi o ședință (ora 16) cu managerii institutelor de cercetare, unde discută subiectul finanțării instituționale a institutelor de cercetare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău