Reacția Kremlinului la cazul cetățenilor ruși arestați de Belarus sub acuzația că ar fi mercenari din grupul Wagner veniți pentru a organiza „tulburări în masă”

  • 31 Iulie 2020 18:00
Reacția Kremlinului la cazul cetățenilor ruși arestați de Belarus sub acuzația că ar fi mercenari din grupul Wagner veniți pentru a organiza „tulburări în masă”

Kremlinul a cerut vineri eliberarea celor 33 de cetățeni ruși arestați în Belarus și acuzați că ar fi vrut să organizeze acolo „tulburări în masă”, cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidențiale dificile pentru autoritarul președinte Aleksandr Lukașenko.

Suspecții sunt - conform autorităților belaruse - membri ai grupului paramilitar privat "Wagner", considerat de mult timp ca fiind apropiat Kremlinului și acuzat că își desfășoară mercenarii în teatre de operațiuni externe, potrivit DIGI24.ro. 

„Sperăm că aliații noștri belaruși vor explica acest incident în cel mai scurt timp și că cetățenii noștri vor fi eliberați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

El a calificat drept „fără fundament” arestările acestor cetățeni ruși, dintre care unii au luptat în conflictul din estul Ucrainei, iar Kievul a cerut extrădarea lor.

Peskov a confirmat vineri că rușii arestați în Belarus lucrau pentru o societate de securitate privată, fără a o numi totuși, și că ei tranzitau Belarus pentru a se duce în Turcia spre o destinație neprecizată.

„Ei nu aveau nimic ilegal asupra lor și nu au făcut nimic pentru a încălca legea”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Aliați istorici, Rusia și Belarus au relații tensionate de la sfârșitul anului 2019, Aleksandr Lukașenko acuzând Rusia că vrea să-i reducă țara la statutul de vasal și să se amestece în scrutinul din 9 august, ceea ce Moscova dezminte.

Belarus îi acuză pe cei 33 de ruși, precum și pe alți circa 200 dați în urmărire, că ar fi încercat „să destabilizeze” țara odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, un scrutin agitat pentru liderul belarus care vizează obținerea unui al șaselea mandat.

Autoritățile îi acuză pe aceștia că ar fi încercat să organizeze împreună cu doi opozanți încarcerați de câteva săptămâni, Serghei Tihanovski și Mikola Statkevici, „tulburări în masă”.

La rândul său, soția lui Tihanovski, Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidențiale din 9 august, considerată principala rivală a lui Lukașenko, a respins aceste acuzații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău