Reacția Fiscului la decizia Curții Constituționale privind anularea plafonării taxelor locale (Mold-street)
-
19 Septembrie 2021 14:55
Serviciul Fiscal de Stat informează contribuabilii - subiecți ai impunerii cu taxele locale și autoritățile administrației publice locale (AAPL) că modificările efectuate în Titlul VII al Codului fiscal prin art.7, punctele 78-87 din Legea nr.257/2020 nu se aplică începând cu 14 septembrie 2021, urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr.27 din aceeași zi, transmite Mold-street.com.
Potivit sursei citate, autoritatea fiscală națională menționează că, potrivit art.7 alin.(4) din Codul fiscal, deciziile AAPL – ale municipiilor, orașelor, satelor (comunelor), precum și ale altor unități administrativ-teritoriale instituite în condițiile legislației, – cu privire la punerea în aplicare, la modificarea, în limitele competenței lor, a cotelor, a modului și termenelor de achitare și la aplicarea facilităților, se adoptă pe parcursul anului fiscal concomitent cu modificările corespunzătoare ale bugetelor locale.
Drept urmare, deciziile AAPL privind stabilirea taxelor locale pentru perioada fiscală 2021 se aplică până la modificarea lor conform prevederilor art.7 alin.(4) din Codul fiscal, precizează Fiscul.
Curtea Constituțională a declarat, pe 14 septembrie, neconstituționale unele prevederi din Legea nr.257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte normative.
Judecătorii constituționali au stabilit că autoritățile locale sunt în drept să mărească unele taxe locale, în momentul oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit de lege.
Judecătorii Curții au verificat dacă prevederile legii sus-numite respectă prevederile Constituției, prin prisma a doua aspecte: (I) lipsa unei consultări efective și reale cu autoritățile publice locale și asociațiile reprezentative ale acestora și (II) încălcarea autonomiei locale prin introducerea cotelor maxime pentru taxele locale.
Curtea Constituțională a considerat că impunerea cotelor maxime generale pentru taxele locale tuturor unităților administrativ-teritoriale, fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz, ar putea dovedi inefectivă.
În acest sens, un aspect important este posibilitatea ratării unor venituri la bugetele locale. Deoarece, în baza prevederilor Legii nr.257 din 16 decembrie 2020, Parlamentul impunea cote maxime pentru taxele locale, marja discreționară a administrației locale în privința stabilirii cuantumului taxelor era restrânsă în mod considerabil, administrația locală se afla în imposibilitatea de a mări unele taxe locale, atunci când este necesar și oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit de lege, au stabilit judecătorii Curții.
Amintim că pentru plafonarea taxelor locale au făcut anul trecut lobby mai multe asociații de business, care au fost susținute de Ministerul Finanțelor condus de actualul șef al Fiscului Sergiu Pușcuța, de Guvernul condus de Ion Chicu și majoritatea parlamentară formată din deputați socialiști și ai Partidului Șor, care au votat prevederile pe 16 decembrie 2020.
Conducerea Ministerului Finanțelor susținea anul trecut că lipsa plafonării creează incertitudine pentru mediul de afaceri, precum și creează o abordare selectivă a autorităților competente din diferite localități la stabilirea taxelor locale.