REACȚIA Chișinăului la exercițiile militare din regiunea transnistreană cu forțarea râului Nistru

  • 14 August 2018 18:38
REACȚIA Chișinăului la exercițiile militare din regiunea transnistreană cu forțarea râului Nistru

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) își exprimă îngrijorarea și nedumerirea în legătură cu desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate, se arată într-un comunicat al instituției.

Reprezentanții Chișinăului informează că în această dimineață, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni de peste r.Nistru din or. Tiraspol, „a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. „Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru”, precizează CUC.

În același timp, potrivit comunicatului, comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al R. Moldova a vrut să inițieze verificări în regiunea respectivă, însă persoane necunoscute i-au interzis șefului militar superior al Contingentului accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari. Astfel, reprezentanții CUC susțin că aceștia au constatat la sosirea la fața locului că tehnica blindată și autocamioanele au plecat deja. „De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit. În context, evidențiem că încă la 13 august curent pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federației Ruse a apărut informația precum că GOTR, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și-a pregătit mașinile de luptă blindate pentru eventuale aplicații cu traversarea barierelor de apă”, mai informează autoritățile din dreapta Nistrului.

Prin urmare, CUC califică acțiunile menționate, la fel ca și alte precedente similare întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federației Ruse, precum și modul prin care aceste acțiuni au fost comunicate drept provocatoare și sfidătoare. „Aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare. Reprezentanții uneia din componentele CUC manifestă incapacitatea de a-și respecta obligațiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei”, declară reprezentanții CUC. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău