Reacția BERD la acțiunile Procuraturii Generale privind punerea sub sechestru a activelor Victoriabank
-
12 August 2020 12:23
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat „cu îngrijorare” despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.
„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită. BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se arată într-un comunicat al instituției.
BERD mai menționează că Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova.
„Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, au mai subliniat reprezentanții instituției.
Amintim că bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale băncii „Vctoriabank” au fost puse sub sechestru la solicitarea Procuraturii Generale (PG). Banca Națională a reacționat la acest caz, subliniind că „VICTORIABANK” S.A. este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice , iar această evoluție a fost un semnal important pentru investitori, apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat al BNM, în ultima perioadă, B.C. „VICTORIABANK” S.A. a înregistrat o dinamică pozitivă de modernizare și aliniere la standardele internaționale.
Procuratura Generală, care a solicitat instanței punerea sub sechestru, menționează că pin această acțiune se urmărește scopul „reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”.
Într-un comunicat de presă al PG se menționează că este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale – în valoare de 58 de milioane de lei, precum și de 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.
Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor și Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.
Într-un comunicat de presă emis de Victoriabank, instituția bancară menționează că „este surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor”.