Reacția autorităților din România cu privire la incendiul de lângă Cernobîl. Imagini din elicopter cu focul în jurul fostei centrale nucleare

  • 14 Aprilie 2020 15:05
Reacția autorităților din România cu privire la incendiul de lângă Cernobîl. Imagini din elicopter cu focul în jurul fostei centrale nucleare

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) din România s-a autosesizat în privința incendiului de pădure de lângă CNE Cernobîl și anunță printr-un comunicat următoarele:


► Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul național, inclusiv cea transfrontalieră.

► Începând cu data de 04.04.2020 (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) și până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendința multinanulă de variație a acestei luni.

► Măsuri proacticve implementate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) în plus față de analizele de screening curente:

• RNSRM a efectuat în regim de urgență analize gama spectrometrice asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevați în perioada 04.06 – prezent, la sediul celor 6 laboratoare din cadrul RNSRM care efectuează gama spectrometrie (ANPM București, APM Arad, APM Iași, APM Constanța, APM Craiova, APM Maramureș). Rezultatele obținute nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variație al fondului natural.

• S-au luat măsuri pentru monitorizare detaliată a depunerilor atmosferice umede, din primele precipitații care vor apărea după acest eveniment, atât prin măsuri de screening, cât și gama spectrometrie.

Monitorizarea radioactivității mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale și un laborator național de referință - ANPM și 86 stații automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP și are ca scop avertizarea/ alarmarea autorităților competente naționale și Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediului.”

Imagini filmate din aer arată dimensiunea incendiului de lângă Cernobîl în contextul preocupărilor privind răspândirea radiațiilor în Europa. 
 
Autoritățile ucrainene au anunțat, luni după-amiază, că operațiunile de stingere a incendiului continuă. 

Un individ suspectat că a declanșat incendiul prin arderea voluntară a vegetației a fost depistat. Bărbatul de 27 de ani a declarat că a dat foc "pentru a se distra", după care nu a mai putut stinge incendiul din cauza vântului.

Incendiul în jurul fostei centrale nucleare a izbucnit sâmbătă. Centrala de la Cernobîl este izolată în urma accidentului nuclear din 1986.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău