Reacția Asociației Judecătorilor din Republica Moldova la declarațiile premierului Dorin Recean. „Constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”

  • 13 Decembrie 2023 14:17
Reacția Asociației Judecătorilor din Republica Moldova la declarațiile premierului Dorin Recean. „Constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă, într-un comunicat, profunda îngrijorare și dezaprobare față de recentele declarații ale Prim-ministrului Dorin Recean, care au avut loc în cadrul ședinței de Guvern de pe data de 13 decembrie 2023.

„Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.

Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare. Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii.

În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, precizează comunicatul.

Amintim că premierul Dorin Recean a criticat hotărârea de ieri, 12 decembrie, a Curții de Apel Chișinău de anulare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie prin care Partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale din 5 noiembrie

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău