Reacția ANSA după ce Federația Rusă a interzis peste 20 de tone de mere din R.Moldova

  • 24 Ianuarie 13:36
Reacția ANSA după ce Federația Rusă a interzis peste 20 de tone de mere din R.Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a reacționat la decizia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor), care a interzis importul a peste 20 de tone de mere din Republica Moldova, după ce în fructe a fost depistată prezența moliei orientale. Într-un comunicat de presă publicat astăzi pa pagina web a ANSA se menționează că dăunătorul depistat nu este un organism de carantină fitosanitară în Moldova și nici în alte regiuni ale Rusiei, dar face parte la lista insectelor de monitorizare ale ANSA.

”Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optima pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație”, se menționează în comunicatul citat.

Totodată Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că la sosirea în Republica Moldova, merele vor fi supuse controlului  fitosanitar repetat pentru a verifica respectarea cerințelor fitosanitare, inclusiv și investigările de laborator, începând cu perioada de cultivarea și până la plasarea produsului vegetal pe piața internă sau externă.

Amintim că acum trei zile, pe 21 ianuarie, 20,2 tone de mere moldovenești, care urmau să ajungă în regiunea Breansk din Rusia, au fost întoarse înapoi de la postul vamal Krupeț. În cadrul expertizei, s-ar fi stabilit că merele erau contaminate cu molia orientală a fructelor (Grapholita molesta Busck).

Menționăm că, anul trecut, zeci de tone de prune din R.Moldova au fost interzise și distruse de către autoritățile ruse. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău