Reacția ANI față de decizia de astăzi a Curții Constituționale

  • 09 Iulie 2021 15:18
Reacția ANI față de decizia de astăzi a Curții Constituționale

Autoritatea Națională de Integritate anunță într-un comunicat că a luat act de decizia Curții Constituționale.

Astfel, deoarece decizia vizată se referă, tangențial, la o procedură de control aflată în derulare la unul din inspectorii de integritate, pentru a nu admite ingerințe sau influențe în decizia inspectorului de integritate de caz, ANI susține că se va abține în a formula careva aprecieri de ordin juridic.
 
„Totodată, cu titlu de precizare pentru opinia publică, referitor la alocuțiunea autorului sesizării depusă la Curtea Constituțională si expusă în fața Înaltei Curți, ANI se vede obligată să facă concretizările de rigoare și să citeze norma art. 15 alin. (3) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale și anume:
Articolul 15. Efectul juridic al actelor emise,adoptate sau încheiate cu încălcarea
dispozițiilor privind conflictul de interese
(1) Actele administrative emise/adoptate sau actele juridice încheiate personal sau prin intermediul unei persoane terțe într-o situație de conflict de interese real sînt lovite de nulitate absolută, cu excepția cazului în care anularea acestora ar aduce daune interesului public.
(2) Autoritatea Națională de Integritate adresează instanței de judecată cereri privind constatarea nulității absolute a actelor administrative emise/adoptate sau actelor juridice încheiate, direct sau prin intermediul unei persoane terțe, cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese în condițiile Legii nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Cererea privind constatarea nulității absolute poate fi depusă și de către persoanele care se consideră lezate în drepturi ca urmare a unui conflict de interese.
(3) Prezentul articol nu se aplică actelor normative și judiciare.
 
Altfel spus, actele normative și judiciare, adoptate/emise cu încălcarea regumului juridic al conflictelor de interese, nu sunt lovite de nulitate absolută, iar Autoritatea nu este în drept să ceară anularea acestora”, se arată în comunicartul instituției. 
 
Menționăm că articolul privind ridicarea mandatului judecătorului Înaltei Curți în cazul stabilirii unui conflict de interese este neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională în urma unei sesizării depuse în acest sens de reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, după ce ANI a pornit un control pe numele Domnicăi Manole, la sesizarea deputatului socialist, Grigore Novac, pentru a verifica dacă a aceasta a admis un conflict de interese atunci când a participat la examinarea cauzei privind revocarea mandatului său de judecător.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău