Reacția Ambasadei României în R.Moldova la acuzațiile aduse de PSRM și Ambasada Rusiei la Chișinău

  • 26 Octombrie 2020 17:28
Reacția Ambasadei României în R.Moldova la acuzațiile aduse de PSRM și Ambasada Rusiei la Chișinău

Ambasada României în Rep. Moldova susține că nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, după comemorarea eroilor care și-au pierdut viața pentru reîntregirea Țării, în cel de-al Doilea Război Mondial. Într-o declarație pentru presă Ambasada României afirmă că transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în subiect de campanie electorală este o expresie de cinism la care nu vrea să fie părtașă.

Ambasada României la Chișinău precizează, într-un comunicat de presă, că nu dorește să se lase atrasă în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

„România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului”, se spune în comunicat. Misiunea diplomatică de la Chișinău amintește că România este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului.

De altfel, atacul fără precedent al Ambasada Federației Ruse la Chișinău la adresa Ambasadei României în R. Moldova, după ce diplomații de la București i-au comemorat, vineri, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din localitatea Mana, raionul Orhei, pe cei care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial în lupta pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, a stârnit critici dure printre mediul academic, istorici, reprezentanți ai societății civile și politicieni.

Solicitat de Radio Chișinău, analistul politic Nicolae Negru consideră Rusia nu are niciun drept moral să dea lecții de umanitate, după numeroasele crime la care au fost supuși basarabenii în perioada regimului sovietic.

Amintim că Moscova, și la scurtă distanță și reprezentanții PSRM, au acuzat Bucureștiul de „cinism” atunci când își comemorează eroii, amintind că România a luptat o perioadă alături de germani în cel de-al Doilea Război Mondial, fără să amintească, însă, despre înțelegerile sovieto-naziste dintre Stalin și Hitler de mai înainte, din 1939.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău