Răzbunarea Kremlinului: Mai mulți oficiali moldoveni au interdicție de intrare în Rusia (Revista presei)

  • 21 Noiembrie 2023 11:21
Răzbunarea Kremlinului: Mai mulți oficiali moldoveni au interdicție de intrare în Rusia (Revista presei)

Turul doi al alegerilor locale de ieri nu schimbă în mod radical rezultatele de după primul tur, constată Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se menține pe primul loc cu cel mai mare număr de primari aleși, inclusiv în două centre raionale, Călărași și Nisporeni, ratând însă municipiul Ungheni, deși candidatul PAS obținuse în primul tur cel mai mare număr de voturi.

A fost învins de un candidat independent, Vitalie Vrabie (fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste, ex-secretar al PD, ex-șef al Serviciului Vamal), susținut de PSRM, CUB, PLDM.

Potrivit lui Nicolae Negru,  cazul scoate în relief o problemă tot mai acută în relațiile PAS cu partidele proeuropene, care îl acuză de aroganță și monopolism, refuzând până acum chemările lor la conlucrare. Această animozitate și idiosincrazie s-ar putea reflecta și în procesul de formare a alianțelor în consiliile raionale și municipale, dar și în alegerea președinților de raioane.

Potrivit autorului, și primul, și cel de-al doilea tur au demonstrat că în alegerile locale contează în primul rând candidatul, profesionismul său, capacitățile administrative, încrederea de care se bucură din partea cetățenilor, apoi culoarea sa politică. Astfel pot fi explicate succesele electorale ale unui șir de partide rămase sau apărute pe scena politică în urma naufragiului PD, PLDM, PL. 

ZDG scrie despre primarii care vor conduce cele mai mari orașe din țară în următorii patru ani. Publicația face și cronologia unei „deposedări” de mandatul de primar. Cum a ajuns fără fotoliu edilul orașului Căușeni, ales din primul tur cu peste 76% din voturi. Pentru că decizia motivată a organului electoral nu a fost încă prezentată candidatului și Comisiei Electorale Centrale (CEC), ZdG prezintă deciziile anterioare ale instanțelor pe marginea acestui caz.

Răzbunarea Kremlinului: Mai mulți oficiali moldoveni au interdicție de intrare în Rusia, titrează Adevărul. Ziarul scrie că 11 deputați ai partidului Puterii au interdicție de intrare în Rusia, decizie luată de Ministerul rus de Externe și despre care a fost informat ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, în timpul convocării de astăzi la sediul instituției.

Prin urmare, 11 parlamentari din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), nu pot intra în Federația Rusă: Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavroun, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu”, potrivit informațiilor oferite de surse ,,Adevărul.ro”.

„Lista neagră” a Kremlinului// Cu ce s-a încheiat „chemarea la covor” a ambasadorului moldovean la Moscova, aflăm dintr-un articol publicat de anticorupție.md. Potrivit publicației, oficialii au fost  incluși în lista neagră a Kremlinului ca răspuns la  suspendarea activității a șase posturi de televiziune, pe durata stării de urgență. Nota de protest i-a fost transmisă luni, 20 noiembrie, ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Și luna trecută acestuia i s-a înmânat o notă ca răspuns la „presiunile la care este supusă media de limba rusă din Moldova”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău