Războiul ruso-turc dintre anii 1806-1812, un episod

  • 05 Iulie 2013 10:43
Războiul ruso-turc dintre anii 1806-1812, un episod

Războiul ruso-turc dintre anii 1806-1812 este doar un episod al șirului de conflagrații purtate între cele două mari imperii, dintr-o serie de 13 războaie, care încep în secolul XVl, în anul 1568, și se încheie în secolul XX, în anul 1918.

Pacea de la București, din 1812 consfințește începutul sfârșitului dominației otomane asupra Peninsulei Balcanice și aduce Imperiul Rus mai aproape de visul lui Petru cel Mare, ieșirea la mările calde.

Imperiul Otoman era la începutul secolului XlX în regres, lucru de care profită la maximum Imperiul Rus, dornic să-și extinde influența spre interiorul continentului european. După două războaie succesive soldate cu victorii asupra turcilor, rușii reușesc, prin Pacea de la București, din anul 1812, să acapareze Basarabia, poartă de intrare în peninsula balcanică și acces la gurile Dunării. Doar campania lui Napoleon împotriva țarului Alexandru l, declanșată în acel an, i-a forțat pe ruși să renunțe la pretenția inițială de a anexa în întregime Moldova și Valahia și la cea ulterioară de a fixa granița pe Siret.

Cu ajutorul unor agenți dubli, ei reușesc să dejoace planul francezilor de a-i surprinde cu trupele dislocate în Balcani, nu înainte de a-și asigura însă un cap de pod în zonă. Negocierile s-au purtat la București, în celebrul Han al lui Manuc. De altfel proprietarul acestuia, Manuc Bei, despre care turcii credeau că ar fi omul lor de încredere, a fost unul dintre agenții dubli care i-au ajutat pe ruși, fiind forțat, după semnarea păcii, să fugă în Basarabia. Mai puțin norocoși decât Manuc au fost traducătorii negocierilor, boierii Moruzzi, care au ascuns părții turce o scrisoare a francezilor ce ar fi schimbat soarta acordului în favoarea Imperiului Otoman. Pentru trădarea lor, frații Moruzzi au fost executați. Nu în ultimul rând, ar trebui amintită și poziția boierimii moldave în epocă, o parte din aceasta fiind de părere că alipirea la imperiul rus, creștin, ar fi preferabilă jugului otoman.

Basarabia devine în 1812 prima provincie românească ajunsă sub stăpânire rusească. Timp de câteva decenii, gubernia se va bucura de o largă autonomie, inclusiv vechiul hotar, de pe Nistru, fiind menținut. Abia în anii 30 ai secolului 19, Imperiul începe deznaționalizarea și rusificarea forțată a teritoriului locuit preponderent de români. Toate acestea sub pretextul civilizării, propagandă care a fost preluată, ulterior și de sovietici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău