Războiul din Ucraina și inflația vor frâna creșterea mondială în 2022 și 2023, avertizează directorul FMI
-
14 Aprilie 2022 17:07
Războiul din Ucraina a determinat Fondul Monetar Internațional să își reducă prognozele privind avansul economiei mondiale, atât pentru 2022 cât și pentru 2023, în condițiile în care prețurile mai mari la alimente și energie pun presiuni asupra economiilor fragile, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Într-un discurs pronunțat în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna viitoare, Kristalina Georgieva a precizat că Fondul va revizui în scădere estimările pentru 143 de economii, care împreună reprezintă 86% din PIB-ul mondial, dar a adăugat că pentru majoritatea țărilor FMI mizează în continuare pe o creștere economică pozitivă.
Georgieva a subliniat că invadarea Ucrainei de către Rusia "trimite unde de șoc în întreaga lume" și provoacă dificultăți țărilor care se chinuiau deja să îți revină de pe urma pandemiei de COVID-19. "În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză", a spus Georgieva într-un discurs la centrul de reflexie Carnegie Endowment for International Peace de la Washington. "În termeni economici, creșterea se îndreaptă în jos iar inflația în sus. În termeni umani, veniturile oamenilor sunt în scădere iar greutățile se înmulțesc", a adăugat Georgieva.
FMI, care urmează să publice marți noile sale prognoze economice, este de părere că inflația este acum "un pericol iminent" pentru multe economii, și va rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă mai îndelungată decât se preconiza anterior.
Georgieva nu a oferit joi o cifră concretă cu privire la avansul economiei mondiale, dar anterior a spus că va fi mai mică decât prognoza de 4,4% avansată de FMI în luna ianuarie, o cifră care a fost deja redusă cu o jumătate de punct procentual din cauza perturbărilor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare.
"Între timp, perspectiva s-a deteriorat substanțial, în mare parte din cauza războiului și a repercusiunilor sale", a spus Georgieva. "Inflația, înăsprirea condițiilor de finanțare și carantinele frecvente și de amploare din China afectează și ele activitatea economică", a adăugat directorul FMI.
Kristalina Georgieva a atras de asemenea atenția asupra fragmentării economiei mondiale în mari blocuri geopolitice, cu standarde comerciale și tehnologice, sisteme de plăți și monede de rezervă diferite. O astfel de fragmentare este cea mai mare amenințare la adresa ordinii economice de după cel de al doilea război mondial, ordine care a fost guvernată de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte instituții create pentru a pune capăt acelui conflict. "O astfel de tranformare tectonică ar provoca costuri dureroase de ajutare. Lanțurile de aprovizionare, cercetare și dezvoltarea precum și rețelele de producție vor fi rupte și vor trebui refăcute", a subliniat directorul FMI.