Războiul din Ucraina e și un război împotriva noastră (Timpul)
-
11 Iulie 2014 08:43
REVISTA PRESEI DIN 11 IULIE
În ziarul Timpul, editorialistul Constantin Tănase atenționează că războiul din Ucraina e și un război împotriva noastră. Autorul constată că societatea noastră este anesteziată de o conducere care e convinsă că Rusia este „partenerul nostru strategic”, și a pierdut instinctul de autoconservare. Editorialistul amintește ca Putin nu crede in “prietenia pe veacuri” ci în bomba atomica. Dovadă, declarația de ieri a ministrului de externe a Rusiei, Lavrov: dacă ucrainenii vor încercă să recupereze Crimeea, Rusia va aplica arma atomică, scrie Timpul.
De la o vreme, de pe „frontul de est“ așteptăm doar vești proaste, constată și Adevărul. Miercuri, Serviciul federal de control veterinar și fitosanitar din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunțat că a depistat un lot de caise din Moldova contaminate cu molia orientală a fructelor. Ieri, Rosselhoznadzor și-a exprimat deja îngrijorarea privind numărul mare de loturi de mere și prune atacate de acest dăunător și le-a cerut autorităților de la Chișinău măsuri mai dure în privința cerințelor de securitate a produselor exportate în Rusia din Moldova. Totodată, instituția a avertizat că ar putea restricționa accesul pe piață a producției vegetale în cazul depistării unor noi cazuri. În condițiile în care circa 90% din exporturile de mere iau calea Rusiei, lovitura ar putea fi foarte dură pentru producătorii agricoli moldoveni, chiar la început de sezon, scrie Ion Preașca în Adevărul.
Același cotidian notează că după aproape zece ani de când politicienii vorbesc despre necesitatea adoptării Codului Educației, ieri aleșii poporului au votat, în prima lectură, un proiect ce prevede o revoluție în domeniul învățământului. În timp ce deputații din majoritatea parlamentară și cei liberali au felicitat-o pe Maia Sandu, pentru curajul cu care face reforme în domeniu, parlamentarii comuniști au acuzat-o pentru rezultatele slabe la Bacalaureat. Ore în șir deputații s-au contrazis și și-au dat lecții în ceea ce privește limba română, statutul limbii ruse, managementul școlar, limitarea mandatelor directorilor de școli, autonomia universitară, comentează Adevărul.
Faptul ca numai 44% dintre candidații la sesiunea de Bacalaureat din acest an au susținut examenele arata “realitatea” și situația nu tocmai bună pe care o avem in sistemul educațional, susține Ministrul Educației Maia Sandu intr-un interviu in Adevărul. Potrivit ministrului cauzele sunt multe si complexe, iar sistemul are nevoie de o reforma care sa facă școală atractiva atât pentru elevi, cit si pentru profesori.
Evenimentul Zilei scrie despre Presiunile asupra Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, subliniind că există riscul ca de la 1 septembrie 2014, cele opt instituții cu predare în limba română din Transnistria, în care studiază 1.650 de elevi, să fie închise.
Stațiunile ucrainene, pe butuci, titrează Jurnal de Chișinău. Până anul trecut, litoralul ucrainean era una dintre cele mai atractive destinații pentru familiile cu buget redus. În anul curent însă, din cauza situației din țara vecină, moldovenii nu se grăbesc la mare. Cu toate acestea, unii își asumă riscul să petreacă vacanța în Ucraina.