Război în Yemen: Arabia Saudită le propune rebelilor houthi un acord de încetare a focului

  • 22 Martie 2021 18:42
Război în Yemen: Arabia Saudită le propune rebelilor houthi un acord de încetare a focului

Arabia Saudită a anunțat o nouă inițiativă de pace în Yemen, care să includă un acord de încetare a focului supervizat de Națiunile Unite și redeschiderea aeroportului din Sana'a, informează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

"Anunțăm o inițiativă pentru a pune capăt crizei (din Yemen) și a ajunge la o soluție politică globală, care să includă un acord cuprinzător de încetare a focului, în întreaga țară, supervizat de Națiunile Unite", a declarat ministrul afacerilor externe saudit Faisal bin Farhan în cadrul unei conferințe de presă.

Armistițiul va începe imediat dacă rebelii houthi, care dețin controlul asupra capitalei Sana'a și altor zone din nordul Yemenului, îl vor accepta.

De la sfârșitul lui 2014, în Yemen are loc o luptă devastatoare pentru putere între un guvern sprijinit de Arabia Saudită și rebelii houthi susținuți de Iran.

În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ținta unui număr tot mai mare de atacuri cu dronă și rachete ale rebelilor houthi. Aceștia controlează porțiuni mari din nordul Yemenului și zone în care trăiește circa 70% din populație.

Conflictul de peste șase ani a adus Yemenul, țară sărăcită, în pragul foametei și a pus la pământ infrastructura sanitară. ONU a afirmat despre situația din Yemen că este cea mai mare criză umanitară din lume. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău