RĂZBOI în Ucraina: Ultimele zile din viața unui soldat de 19 ani
-
21 August 2015 14:46
Daniel Kasianenko a fost ucis pe campul de lupta in estul Ucrainei. Avea 19 ani cand a murit, pe 6 august, la aproape sase luni dupa acordul de incetare a focului din 12 februarie.
A fost unul dintre cei 18 soldati ucraineni ucisi intr-o perioada de confruntari care a durat zece zile, din 1 august pana pe 10 august. Totodata, 98 de militari ucraineni au fost raniti in acelasi interval, se arata intr-un reportaj Daily Signal, citat de Ziare.com.
Moartea lui Daniel Kasianenko reflecta un adevar: faptul ca in Ucraina exista sau a existat vreodata armistitiu este o farsa, sustine jurnalistul Nolan Peterson, care l-a cunoscut pe tanar.
Peterson, fost pilot si luptator in cadrul operatiunilor speciale din Irak si Afganistan, este acum corespondentul din Ucraina al publicatiei.
"L-am cunoscut pe Daniel la mijlocul lui iunie, cu sapte saptamani inainte sa moara. Eram in Piski, un oras de lupta la marginea Donetkului. Eu eram acolo ca jurnalist, iar Daniel era acolo ca soldat, luptand in Brigada 93 a armatei ucrainene. Se afla pe campul de lupta de doua luni", a spus ziaristul.
Acesta a povestit ca sase soldati si doi jurnalisti stateau intr-o ferma, intr-o zi insorita, cand zgomotul bataliilor rasuna intermitent. Gloantele le treceau deasupra capetelor. Aproape ca suna precum ciripitul pasarelelor, isi aminteste Peterson, cata vreme uiti ca fiecare ciripit este, de fapt, "cantecul letal al unui glont tras cu intentia sa ucida".
Atunci, jurnalistul l-a cunoscut pe Daniel, care s-a prezentat intr-o engleza aproape fara cusur. Se vedea ca are o poveste de spus, asa ca Peterson l-a intrebat daca poate sa il filmeze, iar el a acceptat. Au stat de vorba ceva vreme, iar din cand in cand se lasau in jos, cand gloantele se apropiau prea mult.
"Armata DNR (Republica Populara Donetsk - n.red) trage in noi", a spus Daniel, uitandu-se spre cer in directia focurilor de arma. "Armata rusa separatista", a continuat el.
Camarazii lui Daniel il poreclisera "Telefonul mobil", pentru ca tot timpul face poze. Si-a stricat telefonul dupa ce o data s-a aruncat la pamant, insa urma sa ii ceara unui prieten de acasa unul nou. Tot de acasa a primit si uniforma, vesta antiglont si kitul de prim ajutor. Guvernul i-a dat doar arme si munitie.
Suferinta de pe front
Daniel i-a marturisit jurnalistului cat de mult isi doreste sa se intoarca acasa, in Zaporijjea, cat de greu ii este sa ucida si cat de mult il doare sa isi vada prietenii murind.
"A explicat, dand dovada de o intelegere remarcabila a naturii umane pentru un tanar de 19 ani, ca nu isi uraste adversarii. Credea ca multi dintre ei probabil lupta pentru prietenii lor, asa cum face si el (...). Daniel a spus ca s-a inrolat in armata pentru a-si apara tara de ceea ce considera o invazie rusa. A numit-o 'un adevarat razboi'. A marturisit ca a fost singurul dintre prietenii sai care s-a inrolat voluntar in armata", a notat jurnalistul.
Daniel a fost antrenat doar cateva saptamani inainte de a ajunge pe campul de lupta si a invatat din greselile camarazilor sai care au fost ucisi. El a fost aproape de moarte de multe ori; cateva secunde sau cativa centimetri i-au decis soarta in fiecare zi.
Visul sau era sa ajunga in America, de aceea a si invatat engleza atat de bine. II placea muzica rap si rock din Statele Unite si ii cunostea si pe actorii de la Hollywood.
"Daniel ar fi trebuit sa vina sa-mi spuna 'La revedere' in ziua in care am plecat din Piski, insa nu a mai venit niciodata", a povestit jurnalistul. Daniel i-a trimis mai tarziu un e-mail in care i-a explicat ca, in ziua in care a plecat, un mortar a cazut in transeul in care se afla. A fost inconstient cateva momente, dupa ce s-a ales cu o contuzie la cap.
Dupa cateva saptamani in care a stat internat in spital si doua zile petrecute acasa, Daniel s-a intors pe campul de lupta, unde a fost ucis putin timp mai tarziu.