Război în Israel: ​Operațiunea militară de la spitalul Al-Shifa continuă. Arme și echipamente depistate în spatele aparatelor RMN / VIDEO

  • 16 Noiembrie 2023 12:48
Război în Israel: ​Operațiunea militară de la spitalul Al-Shifa continuă. Arme și echipamente depistate în spatele aparatelor RMN  / VIDEO

Armata israeliană a atacat principalul spital din Gaza în ceea ce oficialii militari descriu drept o „operațiune direcționată împotriva Hamas”, scrie ziare.com.

Un martor ocular de la spitalul Al-Shifa a declarat pentru BBC că trupele Tzahal au interogat peste noapte oamenii, scrie sursa citată

Israelul a anunțat că a extins operațiunea „țintită” în interiorul spitalului Shifa din Gaza. Sunt vizate secții unde nu se mai află pacienți și personal medical.

„Forțele armate israeliene continuă operațiunea țintită din spitalul Shifa. Am găsit în interiorul spitalului: arme, materiale informative, tehnologie militară și echipamente militare. În plus, un sediu operațional a fost localizat cu ajutorul mijloacelor de comunicare Hamas și al tehnologiie militare”.

Armata israeliană a dat publicității imagini cu armele și echipamentele militare depistate în interiorul spitalului Al-Shifa - cel mai mare din Fâșia Gaza.

Miercuri, Israelul a declarat că a găsit „centrul operațional” al Hamas în spital, distribuind imagini cu arme și echipamente Hamas.

Hamas neagă că operează acolo, iar presa internațională afirmă că nu poate verifica în mod independent afirmațiile niciunei părți.

Șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, s-a declarat „îngrozit” de raidul israelian, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este „extrem de îngrijorată” pentru pacienți și personal, cu care a pierdut contactul.

Ce spun martori oculari din spital

Khader, un jurnalist palestinian din Al-Shifa, a declarat pentru Rushdi Abualouf de la BBC că trupele israeliene dețin „controlul complet” asupra spitalului și nu au loc schimburi de focuri.

El a precizat că șase tancuri și aproximativ 100 de membri din trupele speciale au intrat în complex în timpul nopții. Forțele israeliene ar fi mers apoi din cameră în cameră, interogând personalul și pacienții.

Se pare că IDF le-a cerut tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani să părăsească clădirile spitalului, cu excepția celor aflați în secțiile de chirurgie și de urgență, și să meargă în curtea spitalului.

Khader a declarat pentru BBC că soldații ar fi tras în aer pentru a-i forța pe cei rămași înăuntru să iasă, a spus Khader.

Cu toate acestea, Muhammad Zaqout, directorul care se ocupă de spitale în Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat pentru Al Jazeera că „nici un singur glonț” nu a fost tras – pentru că „nu există rezistenți sau deținuți” înăuntru.

Pe de altă parte, IDF afirmă că a început să transfere cantități mari de ajutoare sanitare de primă necesitate imediat după preluarea controlului asupra spitalului. Majoritatea pacienților palestinieni care au fost nevoiți să plece din spital din cauza conflictului ar fi revenit acum și sunt tratați inclusiv de medici israelieni transferați temporar la Al-Shifa.

IDF spune că centrul operațional Hamas a fost găsit

Miercuri devreme, IDF a declarat că forțele sale se aflau în mijlocul unei „operațiuni precise și țintite împotriva Hamas într-o zonă specificată” în spital.

Acesta a spus că raidul s-a „bazat pe informații ale serviciilor secrete și pe o necesitate operațională”, cerând ca „toți teroriștii Hamas” prezenți acolo să se predea.

Când soldații au intrat în complexul spitalicesc au fost întâmpinați cu foc de arme de un număr de membri Hamas pe care i-au ucis, a precizat IDF.

Miercuri seara, IDF a declarat că trupele au găsit „un centru de comandă operațional, arme și active tehnologice” aparținând Hamas în interiorul clădirii spitalului.

Într-un videoclip de șapte minute, purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a arătat camere de securitate care au fost ulterior acoperite și arme despre care a spus că sunt puști AK47 ascunse în spatele scanerelor RMN. 

„Toate camerele de supraveghere au fost acoperite. Aceasta nu e singura, vă vom arăta și altele. Nu știu când a fost folosit ultima oară. Vedeți un aparat RMN și, dacă mă urmați în spatele lui, vă voi arăta ce au găsit trupele noastre în urmă cu doar câteva minute. În termeni militari aceasta e o „geantă rapidă” - o iei și pleci - a unui combatant Hamas. Dacă ne uităm mai aproape și luminăm zona, putem vedea echipament militar: o pușcă AK-47, cartușe, muniție, grenade, o uniformă”.

Verificările nu au scos însă la iveală echipament militar sofisticat și nici intrări în tunelurile de sub spital, unde, spune Israelul, s-ar afla centrul de comandă al Hamas.

„Când soldații noștri au deschis acest dulap, aflat în zona centrală a clinicii, asta au găsit. În fiecare geantă se află un set de echipament militar complet pentru un luptător Hamas: grenadă, muniție, vestă anti-glonț inscripționată, ghete, uniformă și, nu în ultimul rând, o pușcă AK-47”, a spus Conricus.

Armata israeliană a pătruns în spital marți noapte, când înăuntru se aflau în jur de 2500 de oameni - personal medical, pacienți și refugiați. Potrivit unui jurnalist străin aflat la fața locului, soldații israelieni au cerut tuturor bărbaților cu vârste între 16 și 40 de ani să iasă în curtea spitalului pentru a fi interogați. Unii dintre ei au fost lăsați între timp să revină în clădire. Pe de altă parte, combatanții Hamas au avut timp suficient să fugă.

„Am găsit uniforme ale luptătorilor Hamas, aruncate de aceștia pe podeaua spitalului, pentru a se da drept civili și a fugi din spital. Am avertizat conducerea spitalului în avans în legătură cu această operațiune,” a precizat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Conducerea Hamas neagă folosirea spitalului în scop militar și spune că armele au fost „plantate” de armata israeliană. La rândul său, ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas, a dat publicității imagini cu nou-născuții prematur transferați din secția de neo-natologie, după ce incubatoarele n-au mai funcționat, în lipsa electricității. Pruncii sunt acoperiți cu pături și folii termice, iar Egiptul face pregătiri pentru a-i evacua.

BBC nu a putut încă să verifice videoclipul sau locația acestuia.

Operațiunea Tzahal în interiorul spitalului nu a adus un arsenal major de arme, relatează Din Ierusalim Orla Guerin de la BBC.

Hamas știa că Tzahal va veni

Hamas știa că Israelul va veni și, prin urmare, dacă ar fi operat sub spital, ar fi avut la dispoziție săptămâni pentru se retrage prin rețeaua extinsă de tuneluri din Gaza, adaugă corespondentul BBC.

Radioul Armatei Israelului a raportat că trupele nu au găsit încă niciun semn al vreunuia dintre cei 240 de ostatici luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, când alte 1.200 de persoane au fost ucise.

Raidul asupra Al-Shifa a avut loc la scurt timp după ce SUA au susținut public afirmațiile israeliene că Hamas avea infrastructură sub spital.

Cu toate acestea, doctorul Ahmed Mokhallalati, chirurg plastician la Al-Shifa, a declarat pentru BBC că în spital sunt doar civili.

El a spus că sub fiecare clădire din Gaza există tuneluri, inclusiv sub spitalul Al-Shifa.

Spitalele au protecție specială în timp de război

Conform dreptului internațional umanitar, spitalele sunt instituții special protejate.

Aceasta înseamnă că părțile în conflict nu pot ataca spitalele și nici nu le pot împiedica să își îndeplinească funcțiile medicale. Spitalele își pot pierde protecția dacă sunt folosite de o parte în conflict pentru a comite un „act dăunător inamicului”.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) spune că acesta ar putea fi ceva asemănător unui spital care ar putea fi folosit ca bază din care să lanseze un atac, ca adăpost pentru luptători sau pentru a proteja un obiectiv militar de atac.

IDF a declarat că a avertizat în mod repetat Hamas că „folosirea militară continuă a Al-Shifa pune în pericol statutul său protejat”, solicitând evacuarea spitalului înainte de raid.

OMS avertizase că evacuarea pacienților ar fi o „condamnare la moarte”, în condițiile în care sistemul medical se prăbușește.

Înrăutățirea situației umanitare

Dr. Mokhallalati a declarat miercuri pentru BBC că spitalul nu are energie electrică, oxigen și apă. Marți, intervențiile chirurgicale au fost efectuate fără anestezie adecvată, pacienții „țipând de durere”. Medicii nu au putut să ajute un pacient cu arsuri și au trebuit „să-l lase să moară”.

Dr Mokhallalati a spus că șase bebeluși prematuri au murit în ultimele zile. „De ce nu pot fi evacuați”, a spus el. „În Afganistan, au evacuat pisicile și câinii”.

IDF a spus că furnizează incubatoare, hrană pentru copii și consumabile medicale.

Ieri, au pătruns în enclavă primele cisterne cu combustibil, dar agențiile umanitare spun că cei 23.000 de litri sunt insuficienți și oricum încărcătura e menită să alimenteze camioanele care transportă ajutoare. Nu va ajunge la spitale sau la stațiile de desalinizare a apei.

Agenția ONU pentru refugiați a avertizat că 70% din populația din Gaza riscă să rămână zilele acestea fără nicio picătură de apă potabilă.

În acest context, Consilul de securitate al ONU a adoptat o rezoluție ce lansează un „apel” la pauze în ostilități și la deschiderea unor coridoare umanitare, care să permită accesul „rapid, neîngrădit și în siguranță” al ajutoarelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău