Război fără precedent în lumea spionilor. Miza: secretele vaccinului pentru COVID-19

  • 07 Septembrie 2020 08:11
Război fără precedent în lumea spionilor. Miza: secretele vaccinului pentru COVID-19

Vaccinul împotriva COVID-19 a generat un adevărat război în lumea spionilor, atât China, cât și Rusia intensificându-și eforturile pentru a fura secretele americanilor. Serviciile de informații au spionat atât institutele de cercetare, cât și companiile farmaceutice, scrie The New York Times, citat de DIGI24.ro.

Hackerii spionajului chinez au vrut să fure date despre vaccin și s-au gândit să se îndrepte către ceea ce ei au socotit a fi o țintă ușoară. În loc să pirateze companiile farmaceutice, au cotrobăit prin rețelele Universității Carolina de Nord și ale altor instituții de învățământ implicate în programele de cercetare. 

Dar nu erau singurii spioni în acțiune. Principalul serviciu de informații al Rusiei, SVR, luase la țintă rețelele de cercetare din Statele Unite, Canada și Marea Britanie implicate în obținerea unui vaccin. Au fost descoperiți de britanici, care au monitorizat cablurile internaționale de fibră optică.

Nici Iranul nu a stat deoparte în toată această poveste. Teheranul și-a intensificat, la rândul său, eforturile de a fura informații despre cercetările în domeniul vaccinului.

 

În acest timp, Statele Unite și-au pus la lucru contraspionajul și și-au consolidat apărarea secretelor. 

Cursă nebună. „Un nou mare joc spion contra spion”

Pe scurt, fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să știe ce informații au competitorii, scrie The New York Times, care citează foști și actuali oficiali din domeniul serviciilor de informații, precum și alte surse care sunt la curent cu activitatea din acest domeniu. „Este un nou mare joc spion contra spion”, care implică principalele agenții de informații și care se desfășoară cu o rapiditate nemaivăzută în zilele noastre, scrie publicația.

Spionajul din cadrul NATO, în mod normal concentrat pe mișcările tancurilor rusești și pe celulele teroriste, și-a extins acum raza de acțiune și monitorizează, la rându-i, eforturile Kremlinului de a fura secretele cercetărilor din domeniul vaccinurilor.

Această cursă nebună din lumea spionilor amintește de competiția spațială în care erau angrenate cândva Uniunea Sovietică și America. Dar dacă atunci spionajul s-a desfășurat pe durata a ani de zile, acum este o luptă contracronometru în cursa pentru a găsi un leac la coronavirus. Informațiile despre vaccin ar fi valoroase din punct de vedere financiar și inestimabile din punct de vedere geopolitic, arată un oficial cu rang înalt din Departamentul Justiției. 

Cum a spionat China

În cazul Chinei, eforturile sunt complexe. Agenții săi au subtilizat informații de la OMS pentru a pirata apoi rețelele informatice relevante din Statele Unite și Europa. OMS colectează datele despre vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, iar spionii chinezi ar fi aflat astfel care sunt cele mai promițătoare. Serviciile americane de informații ar fi aflat despre mișcările Chinei încă din februarie, când CIA și alte agenții monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agențiile internaționale, inclusiv în OMS. Concluziile la care a ajuns spionajul american ar fi contribuit la atitudinea dură pe care Casa Albă a adoptat-o în luna mai împotriva OMS. 

 

Citiți comtinuarea pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău