Ratificarea Acordului privind bazinul râului Nistru e doar pentru calmarea spiritelor în R.Moldova

  • 17 Aprilie 2018 13:20
Ratificarea Acordului privind bazinul râului Nistru e doar pentru calmarea spiritelor în R.Moldova

Primul-ministrul Pavel Filip a declarat, în ședința în care a fost aprobată Comisia mixtă moldo-ucraineană că, urmare a ratificării de către Kiev a Acordului de la Roma, Acordului care vizează bazinul râului Nistru, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova, construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice pe Nistru de către partea ucraineană „nu se poate întâmpla”.

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Iuliana Cantaragiu, expertă a asociației obștești „Centrul Național de Mediu”, membră a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru din partea Republicii Moldova spune că nu există o certitudine în acest sens.

„Această comisie are caracter de recomandare, iar deciziile acestei comisii au caracter de recomandare și mai trebuie să luăm în considerare faptul că activitățile acestei comisii, indiferent de numărul membrilor săi atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea Ucrainei, voturile, paritatea este 1:1, în sens că un vot are Ucraina, un vot are Republica Moldova și deciziile se iau prin consens, respectiv.

Și orice decizie, indiferent de cum este ea luată, are caracter de recomandare atât pentru o parte, cât și pentru cealaltă. Din acest motiv, mie îmi e greu să zic ce va urma, nu există garanție”, spune Iuliana Cantaragiu.

”Comisia a fost creată în contextul unui acord care a fost semnat în 2012 la Roma între Ucraina și Moldova referitor la colaborarea în domeniul protecției dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru. Respectiv, acordul a fost ratificat imediat atunci după semnare de către partea moldavă, însă Ucraina a ratificat abia cinci ani mai târziu, abia în vara anului trecut și urma, în baza acelui acord, să fie creată o comisie mixtă, un comitet bazinal, ca să zic așa.

Bineînțeles că hidrocentralele sau planurile Ucrainei de extindere a acestor hidrocentrale vor fi subiect al discuției în cadrul comisiei, însă la momentul actual nu putem spune absolut deloc cu certitudine că Ucraina renunță la planurile sale”, a mai adăugat Iuliana Cantaragiu.

Mai multe organizații de mediu din Republica Moldova au atras atenția asupra pericolului construirii a încă 6 hidrocentrale pe râul Nistru și asupra lipsei de transparență în negocierile purtate între Kiev și Chișinău pe marginea unui acord referitor la Complexul Hidroenergetic Nistrean. La 14 martie a fost organizat și un protest la Ambasada Ucrainei din Chișinău, față de care nu s-au pronunțat nici autoritățile moldovenești, nici cele ucrainene.

Sursa: europalibera

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău