Rata inflației în Republica Moldova ar putea atinge un nivel mediu de 7,3% în acest an

  • 25 Februarie 16:58
Rata inflației în Republica Moldova ar putea atinge un nivel mediu de 7,3% în acest an

Rata inflației în Republica Moldova a înregistrat o creștere de până la 9,1% în luna ianuarie 2025 și ar putea atinge un nivel mediu de 7,3 la sută în acest an, potrivit Raportului Băncii Naționale prezentat astăzi la Chișinău. Creșterea este determinată de riscuri interne cât și de cele externe, printre care condițiile secetoase din vara anului 2024, războiul din Ucraina și fragmentarea comerțului internațional. Raportul mai relevă că rata va coborî sub ținta de 5 la sută în cursul anului viitor, transmite Radio Chișinău.

Potrivit raportului Băncii Naționale a Republicii Moldova, inflația pentru luna ianuarie 2025 a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 9,1%.

De asemenea, rata anuală a inflației se va menține peste limita superioară a intervalului de variație a țintei de 5 la sută primele trei trimestre consecutive ale anul curent, a declarat prim-viceguvernatorul BNM, Petru Rotaru.

„Reintrarea în interval este preconizată pentru trimestrul IV al anului 2025, cu ulterioare oscilări în proximitatea țintei de 5%. Rata anuală a inflației va accelera în trimestrul I, ulterior se va diminua treptat până la trimestrul III din 2026 și va crește ușor la finele orizontului de prognoză. Rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 8,5% în trimestrul I al acestui an și valoarea minimă de 4,3% în trimestrul III al anului viitor. Inflația anuală va fi de 7,3% în anul 2025 și de 4,7% în anul 2026”, a comunicat Petru Rotaru. 

Aceste tendințe sunt influențate de o serie de riscuri persistente la adresa evoluției inflației, provenite din mediul extern, cât și din cel intern, precum condițiile meteorologice nefavorabile din vara anului trecut.

„Cererea internă atenuată, condițiile secetoase din vara anului 2024, cererea externă negativă, efectele restrictive ale condițiilor monetare reale vor determina scăderea cererii agregate. Recuperarea cererii agregate va fi determinată de anticiparea impulsului fiscal pozitiv, cererea externă de recuperare, creșterea fondului de salarizare, condiții meteorologice favorabile în anul în curs”, a spus prim-viceguvernatorul BNM.

Printre principalele riscuri externe se numără fragmentarea comerțului internațional, aprecierea dolarului american, tensiunile geopolitice și incertitudinea privind conflictul militar din Ucraina. În sectorul real, vulnerabilitatea prețurilor la fructe și legume autohtone și eventualele escaladări ale conflictului din Orientul Mijlociu reprezintă factori de risc.

Rata inflației în Republica Moldova a cunoscut evoluții oscilante de la declanșarea invaziei ruse în urmă cu trei ani. Cel mai ridicat nivel s-a înregistrată în octombrie 2022 – de aproape 35 la sută. Republica Moldova se confruntase până atunci cu o inflație mai mare doar după prăbușirea leului moldovenesc în urma crizei financiare din 1998 din Rusia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
3,85
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:2,06 m/s
Wed
2
Thu
2
Fri
4
Sat
3
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău