Rata de populare a penitenciarelor din țară este cu 25% mai mare decât media europeană

  • 20 Iulie 2022 17:48
Rata de populare a penitenciarelor din țară este cu 25% mai mare decât media europeană

Suprapopularea penitenciarelor rămâne o problemă care necesită soluții imediate, atenționează experții Promo-Lex, potrivit cărora rata populației penitenciare în Republica Moldova rămâne ridicată, fiind cu 25% mai mare decât media europeană, transmite IPN.

Un studiu realizat de Promo-Lex relevă că penitenciarele din Republica Moldova rămân a fi locuri supraaglomerate, iar pandemia de COVID-19 le-a transformat în focare de infecții. Deși s-au întreprins măsuri pentru prevenirea și controlul infecției în penitenciare, închisorile rămân a fi locurile unde standardele de sănătate epidemiologică sunt greu de menținut.

Studiul Promo-Lex mai arată că autoritățile nu au elaborat și nu au adoptat politici de reducere a populației în penitenciare. În special, fiind vorba de măsuri de eliberare a anumitor persoane din detenție din rândul grupurilor de deținuți vulnerabili, cum ar fi deținuții cu boli grave sau deținuții cu vârsta de peste 60 de ani.

Autorii documentului recomandă autorităților să aplice mai eficient instrumentele de umanizare a politicii penale: dezincriminarea unor fapte penale, extinderea aplicării sancțiunilor non-privative de libertate, aplicarea mai eficientă a instituției medierii în cauzele penale.

Nota analitică prezentată de Promo-Lex a fost realizată în cadrul proiectului „Sporirea gradului de respectare a drepturilor omului în instituțiile penitenciare din Republica Moldova”, implementat cu suportul financiar al Departamentului Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău