Rata de ocupare în câmpul muncii este în continuă scădere

  • 20 Iulie 2018 17:23
Rata de ocupare în câmpul muncii este în continuă scădere

Rata de ocupare în câmpul muncii în economia Republicii Moldova este în continuă scădere în ultimii ani. Numărul persoanelor ocupate în câmpul muncii este de peste 1 milion 100 de mii, pe când cel al persoanelor inactive pe piața muncii din Republica Moldova este cu 40 la sută mai mare, ridicându-se la peste 1 milion 800 de mii de persoane, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Factorii care influențează aceste date alarmante sunt migrația și situația demografică, estimează experții. 

Datele BNS indică și un număr de 48 de mii de șomeri, dar numărul lor mic se explică prin faptul că aici sunt încadrate, conform metodologiei Biroului Național de Statistică, numai persoanele care nu au un loc de muncă aducător de venit, sunt active în căutarea unui loc de muncă și sunt dispuse să muncească imediat ce găsesc un loc de muncă. Astfel, că numărul celor care nu sunt angajați este mai mare, explică șefa Direcției statistica pieței muncii, din cadrul BNS, Elena Vâtcărău.

„La noi populația este mai mult la sate. O bună parte din populație nu are un loc de muncă aducător de venit, ar dori să lucreze, dar nu caută, că nu au unde căuta. Ocuparea e mică la noi. Piața muncii e acolo unde se generează veniturile și n-o să fie venituri la populație, și n-o să fie creștere economică dacă n-o să crească ocupare.”

Cercetarea BNS este efectuată așa încât, în populația ocupată sunt încadrați și pensionarii care mai lucrează, iar din populația inactivă fac parte și persoanele care muncesc peste hotare. Astfel, numărul total al pensionarilor, pentru care plățile sociale se fac din impozitele persoanelor angajate oficial, se apropie rapid de cel al salariaților, a remarcat demograful Valeriu Sainsus.

„Probabil că în câmpul muncii sunt angajate peste 800 de mii de persoane sau aproape un milion, cei care sunt angajați legal. Iar pensionari sunt în jur de 700 de mii. Deci, diferențele nu sunt mari, aproape se echilibrează și în următoarea etapă ele vor fi aproape egale, pentru că tendința de îmbătrânire rămâne. Ceea ce înseamnă că am putea să ne aflăm într-o situație când  o persoană care muncește legal în Republica Moldova ar întreține trei și mai multe persoane.”

Datele statistice ale BNS, arată că numărul populației inactive a crescut considerabil în ultimele decenii. În anul 2000 erau 1 milion 100 de mii de persoane, o creștere considerabilă fiind atestată până în 2010, când cifra a urcat până la  peste 1 milion 700 de mii de persoane, iar în prezent este de 1 milion 800 de mii. În rândul populației inactive se numără, potrivit BNS, pensionarii, elevii și studenții persoanele care îngrijesc de familie, precum și cei ce muncesc peste hotare.

În același timp, numărul persoanelor angajate în câmpul muncii a fost în continuă scădere. În anul 2000 erau de peste 1 milion 500 de mii de persoane, numărul lor diminuându-se cu aproximativ 400 de mii până în prezent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău