Răs-promisa reformă din Justiție (Adevărul)

  • 21 Noiembrie 2012 16:16
Răs-promisa reformă din Justiție (Adevărul)

Exportăm vinuri în Rusia prin Abhazia, relevă Adevărul. O nouă problemă a apărut în relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care poate deveni o mare „durere de cap“ pentru Guvernul de la Chișinău.

O schemă de livrare a vinurilor moldovenești în Rusia prin Abhazia utilizată de agenții economici de la noi ar putea servi drept pretext pentru ca serviciul sanitar rus să ne impună noi restricții la export. Datele pentru nouă luni arată că exporturile din Moldova în Georgia s-au majorat cu peste 50% și au ajuns la 14 milioane de dolari. Informațiile din Georgia arată însă o cifră mai mică, de doar opt milioane de dolari. Diferența de șase milioane apare în registrele din Abhazia. Totodată, statisticile din această regiune relevă o creștere de 2,5 ori a livrărilor de alcool în Rusia. În același timp experții susțin că este suspect faptul că această problemă a apărut cu prilejul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, totodată ei recomandă autorităților să elucideze cazul și să ia măsuri, ca să nu se ajungă la situatia din anii 2006-2007 când Rusia a impus un embargou la vinurile moldovenești.

Răs-promisa reformă din Justiție, de care depinde, în mare măsură, apropierea noastră de Uniunea Europeană, a dus ieri la o decizie pe care mulți o vor considera istorică, scrie Valentina Basiul în Adevărul. Autoarea se referă la decizia Consiliului Superior al Magistraturii, de înlăturare de laCurtea Supremă de Justiție a unorinvincibili, printre care Ion Muruianu, Nina Cernat și Eugenia Fistican. Anterior și alți câțiva magistrați au părăsit de bună voie sistemul sau au fost plecați de președintele Nicolae Timofti. Șeful statului ne-a dat de înțeles că urmează și alții.

Prinsă între cele două mari plăci tectonice ale geopoliticii continentale, R. Moldova răspunde în stilul hâtru al lui Păcală atunci când populația este chestionată privind opțiunea către Est sau către Vest, doar astfel, scrie Timpul, se pot interpreta datele celui mai recent sondaj de opinie, în care 54,7% din respondenți spun că ar vrea să devină europeni, iar la întrebarea următoare 55,8% spun că vor cu fostele „surori” sovietice.

Politologul Octavian Țîcu, care a vizitat recent Ucraina, descrie în Timpul de astăzi situația din țara vecină într-un moment extrem de complicat al existenței sale ca stat independent, când alegerile parlamentare din 2012 pot decide încotro se va îndrepta. Autorul crede că acum, mai mult ca niciodată, de felul cum vor evolua lucrurile în Ucraina va depinde în mare parte și viitorul nostru european.Lecția ucraineană trebuie să arate clasei noastre politice și societății moldovenești care sunt riscurile lipsei de responsabilitate atunci când vorbim de schimbări majore în societăți cu o cultură politică scăzută și pasibile de a fi ușor manipulate de politicile Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău