Raportul privind misiunea în R. Moldova, discutat de Comisia pentru dezvoltare din cadrul Parlamentului European. Reprezentanta Serviciului European de acțiune Externă: Avem un dialog la nivel foarte înalt în ceea ce privește securitatea și apărarea
-
12 Iulie 2022 14:58
Comisia pentru dezvoltare din cadrul Parlamentului European a discutat ieri Raportul privind misiunea în R. Moldova. În cadrul dezbaterilor, deputații au atenționat că Republica Moldova este afectată de consecințele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv energetic și economic. Membrii comisiei recomandă în raportul lor mai mult ajutor umanitar pentru R. Moldova și o cooperare mai puternică pentru asigurarea securității.
Potrivit raportului misiunii, care s-a aflat în R. Moldova în perioada 15-17 iunie, țara se confruntă cu o perioadă crucială, fiind afectată de războiului rus din Ucraina vecină.
Uniunea Europeană trebuie să-și tripleze suportul umanitar în pentru susținerea refugiaților ucraineni care se află în R. Moldova. Raportorii recomandă ca UE să sprijine autoritățile moldovene, în special Ministerul de Interne, să fortifice securitatea și reziliența internă în fața amenințărilor care vin din partea Rusiei – dezinformarea, riscurile energetice – și consecințele războiului pe care l-a declanșat Kremlinul în Ucraina, fluxul de refugiați și traficul ilicit.
„Situația în Transnistria este cumva exacerbată de situația actuală și amenințările de securitate din regiune și de război. Și, bineînțeles, aceste lucruri îngrijorează autoritățile moldovenești. Noi, împreună cu Comisia Europeană susținem foarte mult consolidarea rezilienței din partea Moldovei prin creșterea cooperării în privința amenințărilor la nivelul securității care vin, de asemenea, ca urmare a războiului, traficului de arme și traficului de ființe umane. Avem un dialog la nivel foarte înalt în ceea ce privește securitatea și apărarea. Lucrăm împreună să evaluam amenințările hibride, componente ale războiului în desfășurare și susținem foarte mult activitățile legate de lupta cu dezinformarea. Pentru că întreaga situație legată de război și valul de refugiați sunt folosite împotriva autorităților moldovenești care nu doar că sunt pro-europene, dar sunt și pro-reforme. Și noi susținem acest guvern pe acest drum pro- reforme”, a declarat reprezentanta Serviciului European de acțiune Externă, Dorotha Dlouchy.
De asemenea, în contextul primirii statului de țară candidată la aderare, Comisia Europeană recomandă acordarea unui ajutor concret pentru nevoile R. Moldova, care să fie încadrat într-o strategie mai largă de sprijin pentru reformele cheie.