Raportul privind implementarea Acordului de Asociere UE - R. Moldova, adoptat în Parlamentul European. Viitoarele alegeri prezidențiale vor fi un test pentru democrație, susțin eurodeputații

  • 21 Octombrie 2020 13:04
Raportul privind implementarea Acordului de Asociere UE - R. Moldova, adoptat în Parlamentul European. Viitoarele alegeri prezidențiale vor fi un test pentru democrație, susțin eurodeputații

Viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor fi un test pentru democrație, susțin membrii Parlamentului European. Concluzia a fost exprimată după ce euro-deputații au adoptat raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de Asociere  Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Parlamentul European a adoptat raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă și 65 abțineri.

Textul reafirmă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini „calea europeană” a Republicii Moldova prin asociere politică, integrare economică și reforme.

Legislativul blocului comunitar acordă o atenție deosebită alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 1 noiembrie. Europarlamentarii susțin că Uniunea Europeană și organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația din Republica Moldova, întrucât aceste alegeri vor fi un „test pentru democrație și statul de drept”.

Eurodeputații le solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere și corecte”. Cererea vine în contextul a ceea ce parlamentarii europeni califică ca „instabilitate politică acută” în Republica Moldova.

Potrivit raportului Parlamentului European, autoritățile de la Chișinău trebuie, de asemenea, să nu modifice normele și reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice și instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, afirmă raportul.

În altă ordine de idei, Parlamentul European este preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilității politice acute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău