Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2023 a fost audiat de Parlament. Veniturile s-au majorat cu 9% în 2023

  • 14 Iunie 20:00
Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2023 a fost audiat de Parlament. Veniturile s-au majorat cu 9% în 2023

Potrivit datelor prezentate, compartimentul venituri a fost realizat la nivel de 98,2 %, iar cel de cheltuieli – la nivel de 96 %. Respectiv, veniturile realizate ale bugetului de stat pentru anul trecut au constituit 64 603 622,9 mii de lei, cheltuielile – 80 727 187 mii de lei, cu un deficit în sumă de 16 123 564,1 mii de lei. Comparativ cu anul 2022, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 9 %. Partea preponderentă din venituri – 87,3 % – o constituie încasările din impozite și taxe.

Legea bugetară anuală a fost modificată de 3 ori pe parcursul anului trecut pentru a fi ajustați indicatorii bugetari la venituri și cheltuieli, totodată, fiind revizuite programele bugetare în curs de realizare. Astfel, principalele redistribuiri de alocații au fost direcționate către Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, Fondul rutier, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

De asemenea, au fost majorate prestațiile sociale pentru susținerea financiară a unor consumatori casnici vulnerabili la energie, au fost acordate plăți unice angajaților din sistemul educațional, personalului din cadrul instituțiilor sportive, militarilor cu atribuții în domeniul asigurării ordinii publice.

Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2023 mai conține informații despre sursele de finanțare a deficitului, datoria de stat și soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat.

Auditul efectuat de Curtea de Conturi privind executarea bugetului de stat pentru anul 2023 a stabilit că Raportul prezentat de Guvern oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă privind executarea de casă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Echipa de auditori atrage atenția că este necesar de îmbunătățit cadrul normativ privind recunoașterea, planificarea, executarea și raportarea subvențiilor și granturilor acordate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău