Raportul Ombudsmanului privind situația de la Spitalul de Psihiatrie din orașul Codru a fost prezentat Comisiei protecție socială, sănătate și familie

  • 05 Aprilie 2023 15:03
Raportul Ombudsmanului privind situația de la Spitalul de Psihiatrie din orașul Codru a fost prezentat Comisiei protecție socială, sănătate și familie

Raportul special al Avocatului Poporului „Monitorizarea respectării drepturilor pacienților plasați la tratament prin constrângere cu caracter medical” a fost prezentat Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul analizează situația legată de incidentul care s-a produs pe 27 octombrie 2022 în una din secțiile Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, transmite Serviciul de presă al Parlamentului.

Urmare a autosesizării, grupul de lucru din cadrul Oficiului Avocatului Poporului (Ombudsmanul) a efectuat mai multe verificări la fața locului, iar, urmare a constatărilor, au fost emise recomandări adresate instituțiilor statului, inclusiv organelor de drept. Ministerului Sănătății i se recomandă elaborarea și implementarea standardelor minime de calitate a serviciilor medicale și a condițiilor de spitalizare conform normelor internaționale cu respectarea drepturilor omului în oferirea serviciilor pacienților aflați la tratament prin constrângere; instruirea personalului privind identificarea și raportarea cazurilor de rele tratamente, violență, leziuni; elaborarea unui regulament privind neacceptarea introducerii obiectelor interzise.

Principalele recomandări pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru țin de elaborarea unui mecanism de asigurare a securității serviciului de tratament prin constrângere atât pentru protecția pacienților, cât și pentru personalul angajat; elaborarea procedurilor operaționale privind gestionarea pacienților violenți; îmbunătățirea mecanismului de supraveghere și asigurare a securității pacienților; asigurarea tratamentului individualizat a pacienților cu tulburări comportamentale; asigurarea accesului pacientului la avocat și prezența sa în instanța de judecată cu posibilitatea de apărare și expunerea propriei dorințe.

Totodată, Ombudsmanul recomandă Procuraturii Generale asigurarea unui sistem eficient de investigare și monitorizare pentru a preveni orice formă de tratament sau pedeapsă inumană sau degradantă împotriva persoanelor cu dizabilități în instituții, precum și pentru a asigura investigarea promptă a unor astfel de cazuri.

Raportul special cu recomandări a fost remis autorităților vizate pentru întreprinderea măsurilor de rigoare, conform competenței acestora.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a propus crearea grupului de lucru interdepartamental în scopul elaborării unui Plan de acțiuni care să transpună aspecte ce țin de evaluarea, standardizarea și dezvoltarea serviciului de tratament prin constrângere în condiții severe. A fost remarcat faptul că aceste acțiuni țin nu doar de activitatea Spitalului Clinic de Psihiatrie, deoarece în secția respectivă a instituției spitalicești sunt plasate persoane condamnate prin decizie definitivă de judecată, unii condamnați la detenție pe viață: din cei 68 de pacienți, 55 sunt condamnați pentru omucidere.

Termenul de elaborare a Planului de acțiuni, în baza căruia va fi efectuată contabilizarea măsurilor ce necesită a fi implementate, este de până la 10 mai anul curent, când va avea loc ședința următoare la subiectul vizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău