Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în R.Moldova: corupție la nivel înalt, tortură în închisori, arestări arbitrare

  • 14 Martie 2019 14:14
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în R.Moldova: corupție la nivel înalt, tortură în închisori, arestări arbitrare

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018 constată o serie de probleme, inclusiv tortura în închisori și instituții psiho-neurologice, condiții inumane în închisori, arestări arbitrare, îngrădirea libertății presei, corupția la nivel înalt, precum și cazuri de violențe împotriva persoanelor cu dizabilități în instituțiile statului.

Raportul arată că s-au constatat mai multe presiuni asupra presei independente, jurnaliștii de investigație au declarat că au fost intimidați și hărțuiți, după publicarea articolelor de investigație cu privire la figurile politice. De asemenea, concentrarea proprietății în mass-media a rămas o problemă, mai multe instituții fiind controlate de politicieni și oligarhi. Partidele de opoziție au raportat intimidarea și hărțuirea membrilor lor de către autoritățile locale, inclusiv amenințarea pierderii locului de muncă.

Corupția a rămas una dintre cele mai grave probleme ale Republicii Moldova. Deși legislația prevede sancțiuni penale pentru acte de corupție, guvernarea nu a reușit să pună în aplicare legea în mod eficient, iar oficialii se implică frecvent în practici corupte, fără a fi pedepsiți, mai arată raportul Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, există corupție la scară largă în cadrul sistemului judiciar și alte structuri de stat. Deși guvernul a făcut unele progrese în investigarea corupției, în cazuri care implică oficialități publice, aceste acțiuni au fost în mare parte percepute drept justiție selectivă, se menționează în raport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău