Raportul de monitorizare a Republicii Moldova, audiat la Strasbourg

  • 02 Octombrie 2013 13:01
Raportul de monitorizare a Republicii Moldova, audiat la Strasbourg

Raportul de monitorizare a obligațiilor și angajamentelor Republicii Moldova față de Consiliul Europei va fi audiat, miercuri, în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului care se desfășoară în această săptămână la Strasbourg.

Republica Moldova va rămâne sub monitorizare și după ședința plenară de miercuri, 2 octombrie, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei când la Strasbourg va fi prezentat raportul privind modul în care țara și-a îndeplinit obligațiile și angajamentele asumate. Potrivit concluziilor comisiei de monitorizare, autoritățile de la Chișinău trebuie încurajate să deruleze mai departe politica de reforme, iar APCE să le susțină, continuând, totodată, procedura de monitoring. 
 
Coraportorii APCE pentru Republica Moldova, Lise Christoffersen și Piotr Wach, menționează în documentul ce urmează a fi prezentat spre sfârșitul zilei în cadrul ședinței în plen progresul înregistrat de autoritățile moldovene de la precedentul raport de monitorizare din 2007 și până în prezent.
 
În particular, este notat faptul că Republica Moldova a continuat procesul de reforme în corespundere cu angajamentele asumate și a ratificat 61 de convenții ale Consiliului Europei. Au fost adoptate planuri de acțiuni pentru ameliorarea sistemului judiciar și consolidarea protecției drepturilor omului, potrivit concluziilor comisiei care subliniază progresul și voința Chișinăului de a atinge standardele europene.
 
Coraportorii descriu în raportul lor și numeroasele disfuncționalități apărute în perioada crizei politice prelungite legate de imposibilitatea alegerii șefului statului timp de aproape trei ani. Totodată, în raport sunt enumerate mai multe subiecte care urmează a fi soluționate, cum ar fi reforma procuraturii, depolitizarea instituțiilor statului, lupta împotriva corupției sau buna funcționare și independența CNA.
 
Comisia de monitorizare salută reluarea, acum doi ani, a negocierilor pe marginea diferendului transnistrean în formatul 5+2, precum și evoluțiile în anumite domenii concrete. APCE condamnă cazurile de violare a drepturilor omului în regiune și regretă acțiunile unilaterale ale administrației de la Tiraspol care compromit procesul de reglementare.
 
La sesiunea APCE de la Strasbourg participă o delegație din Republica Moldova condusă de vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici. Țara noastră a aderat la Consiliul Europei la 13 iulie 1995 și se află sub monitorizare din1996.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău