Raportul Comisiei parlamentare privind privatizarea Aeroportului, votat în Parlament

  • 04 Octombrie 2019 14:07
Raportul Comisiei parlamentare privind privatizarea Aeroportului, votat în Parlament

Parlamentul a aprobat raportul Comisiei parlamentare care a anchetat modul de concesionare a Aeroportului.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în anul 2013 cu încălcarea mai multor norme și proceduri, iar în prezent există suficiente motive pentru a anula acest contract, potrivit raportului Comisiei parlamentare care a anchetat modul de concesionare a Aeroportului, prezentat astăzi în plenul Parlamentului. 

Comisia de anchetă a verificat mai multe proceduri de privatizare și concesionare din ultimii ani, inclusiv a Aeroportului din Chișinău, care în ultimele luni a provocat cele mai multe dezbateri. Din iunie și până în prezent Comisia a audiat în mai mulți foști și actuali oficiali, constatând că au fost încălcare o serie de prevederi legislative, inclusiv faptul că Aeroportul a fost concesionat în urma unui concurs închis. 

Raportul Comisiei îi recomandă Guvernului să examineze posibilitatea intentării unei acțiuni în instanțele naționale privind anularea contractului de concesiune, dar și cercetarea activității funcționarilor care au participat la procedura de concesionare. De asemenea, Procuratura Generală ar urma să verifice documentele și corespondența celor implicați în concurs.

Raportul comisiei a fost criticat de opoziție. Deputatul PDM Sergiu Sârbu a menționat că documentul conține opinii personale ale unor deputați și experți, care ar putea costa scump statul, dacă se va ajunge la anularea contractului.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în 2013, unei companii controlate de fostul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat de prima instanță în jaful din sistemul bancar. La sfârșitul lunii august, o companie controlată de miliardarul Nat Rothschild a cumpărat firma concesionară, tranzacția nefiind recunoscută de autoritățile de la Chișinău. Ulterior Parlamentul a ridicat imunitatea deputatului PDM Vladimir Cebotari și a deputatului Partidului Șor, Petru Jardan, pentru a fi cercetați în dosarul privind concesionarea Aeroportului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:2,1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
22

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău