Raportul Comisiei Europene de evaluare a progreselor statelor candidate, un pas înainte pentru Ucraina

  • 06 Noiembrie 2023 16:39
Raportul Comisiei Europene de evaluare a progreselor statelor candidate, un pas înainte pentru Ucraina

Comisia Europeană va publica miercuri un raport de evaluare a progreselor statelor candidate la UE; se așteaptă ca executivul european condus de Ursula von der Leyen să recomande un pas înainte pentru Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Documentul va sta la baza deciziei pe care urmează să o adopte liderii țărilor membre la summitul din decembrie al Uniunii. Principalul răspuns așteptat din partea lor este cel la întrebarea dacă se deschid sau nu negocierile oficiale de aderare cu Kievul.

În timpul vizitei la Kiev de sâmbăta trecută, von der Leyen a elogiat Ucraina pentru progrese. Negocierile pot însă dura ani de zile, până când candidații îndeplinesc criterii legale și economice complexe pentru aderare, iar UE nu este dispusă să primească o țară aflată în război.

Continuarea integrării cu Occidentul rămâne însă o prioritate maximă pentru Ucraina, a cărei armată este deja obosită de conflict și nesigură privind viitorul ajutoarelor militare americane, vitale pentru rezistența împotriva agresiunii ruse.

În iunie anul trecut, Comisia aprecia că Ucraina îndeplinește două din cele șapte condiții pentru începerea negocierilor. Zilele trecute, la Kiev, președinta Comisiei și-a exprimat încrederea că vor urma și ceilalți pași, legați de combaterea corupției și asigurarea drepturilor minorităților. "Ați făcut progrese excelente. Luptați într-un război pentru existență și în același timp vă reformați profund țara", i-a spus ea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe de presă comune.

Zelenski a replicat că Kievul va îndeplini condițiile, iar o decizie pozitivă din partea UE ar aduce un plus de motivație societății și armatei, care vor fi întărite de viitoarea aderare a Ucrainei la Uniune. "Nu vor fi zone geopolitice gri în Europa. Vom asigura o bază nouă pentru creșterea și dezvoltarea Ucrainei și a tuturor țărilor europene. Vom garanta țării și cetățenilor noștri o securitate economică și socială reală", a promis șeful statului ucrainean.

Săptămâna trecută, de la Kiev s-a făcut auzit și comentariul mai puțin optimist al comandantului armatei, care consideră că războiul se îndreaptă spre o fază de uzură, iar premierul Italiei, Giorgia Meloni, a menționat într-o convorbire cu autorii unei farse telefonice "oboseala" internațională față de conflictul prelungit cu Rusia. Vești mai bune pentru ucraineni au venit de la ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care și-a exprimat convingerea că UE va duce mai departe procesul de aderare a Ucrainei.

Raportul așteptat săptămâna aceasta va da undă verde Kievului pe baza "înțelegerii" că se va face mai mult pentru combaterea corupției și pentru minorități; acest din urmă punct a fost cerut de premierul ungar Viktor Orban, care se mândrește cu contactele cu Moscova.

Documentul se va referi și la alte state candidate, inclusiv Georgia și Republica Moldova.

Chișinăul trebuie să îndeplinească nouă condiții înaintea începerii negocierilor; printre altele, este vorba de combaterea infracționalității organizate. O recomandare pozitivă este posibilă odată cu cea privind Kievul.

O versiune de lucru a raportului, consultată de Reuters înaintea publicării oficiale, consemnează că "Moldova și-a dovedit rezistența și angajamentul pentru progresul agendei sale legate de UE, luând în același timp măsuri pentru a atenua impactul războiului de agresiune al Rusiei".

Conform unor oficiali europeni, Georgia nu a îndeplinit niciuna din cele 12 condiții puse de UE pentru acordarea statutului de țară candidată, pe care Ucraina și Republica Moldova și l-au asigurat încă de anul trecut, la câteva luni după ce forțele ruse au invadat teritoriul ucrainean.

Guvernul de la Tbilisi beneficiază în schimb de sprijinul lui Orban și ar putea totuși să obțină un progres, în contextul eforturilor Uniunii de a combate influența Rusiei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău