Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului în R. Moldova în 2022, prezentat în Parlament. Care au fost cele mai grave probleme sesizate
-
14 Iulie 2023 14:30
Parlamentul a audiat astăzi Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova pentru anul 2022. Raportul se referă între alte la aspecte ce țin de refugiații ucraineni din Republica Moldova, manifestațiile antiguvernamentale organizate, începând cu toamna anului trecut, de către fostul Partid Șor și la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, cel care a prezentat în Parlament raportul cu privire la respectarea drepturilor omului în 2022, a menționat că, pe parcursul anului trecut, una din principalele acțiuni ale oficiului său, a fost monitorizarea respectării drepturilor persoanelor străine venite în Republica Moldova în urma invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina. El a spus că, în cazul refugiaților ucraineni, au fost înregistrate mai multe lacune, în special în ceea ce ține de asigurarea dreptului la asistență medicală, dreptului la educație și reunificarea familiei.
Potrivit lui Ceslav Panico, o problemă gravă rămâne respectarea drepturilor și libertăților omului în regiunea Transnistreană. El a amintiti de faptul că cetățenii din stânga Nistrului care se adresează la CEDO sau în instanțele din Republica Moldova riscă până la opt ani de închisoare.
Un alt aspect la care s-a referit Ceslav Panico ține de libertatea întrunirilor, în special în contextul manifestațiilor antiguvernamentale organizate de către fostul Partid Șor, dar și libertatea de exprimare.
„Dispoziția CSE din decembrie 2022 privind suspendarea celor șase posturi TV e o decizie periculoasă, dar să vedem ce va spune mai departe sistemul judecătoresc. Modificarea Codului Serviciilor Media prin care s-au introdus mai multe prevederi, în special noțiunea de dezinformare și sancțiuni este un aspect pozitiv. Astfel, noi avem o claritate care este noțiunea de dezinformare și sancțiunile pentru ea. Din păcate am avut intimidări și amenințări și la adresa jurnaliștilor”, spune ombudsmanul.
Referindu-se la suspendarea emisiei a șase posturi TV apropiate partidelor proruse, Ceslav Panico a spus că, în opinia sa, este periculos nu faptul că le-a fost suspendată licența de emisie, ci că decizia de suspendare a fost luată de către Comisia pentru Situații Excepționale și nu de către instanța judecătorească.
În replica, deputatul PAS, Vitalie Gavrouc, i-a amintit lui Ceslav Panico, că licențele celor șase posturi TV au fost suspendate pentru că au încălcat legislația și au promovat ura și războiul.
„Vreau să vă amintesc că articolul 32 din constituție, și anume punctul 3, în care sunt interzise și pedepsite prin lege contestarea și defăimarea statului și a poporului, îndemnul la război și agresiune, la ură națională și rasială sau religioasă, incitare la discriminare, la separatism teritorial, la violență publică, precum și la alte manifestări ce atentează la regimul constituțional”, a declarat Vitalie Gavrouc.
Legislația în vigoare prevede că avocatul poporului prezintă anual în Parlament raportul cu privire la respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova.