Raportul auditului financiar al unui Grant acordat suplimentar de Banca Mondială: nu au fost înregistrate devieri semnificative de la cerințele stabilite

  • 28 Iulie 2021 12:25
Raportul auditului financiar al unui Grant acordat suplimentar de Banca Mondială: nu au fost înregistrate devieri semnificative de la cerințele stabilite

În cadrul Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, Republica Moldova a primit granturi suplimentare de peste 60 de milioane de lei. Grantul a fost acordat de Banca Mondială în scopul finanțării retroactive pentru achiziționarea testelor pentru depistarea infecției Covid-19 și a echipamentelor de protecție. Curtea de Conturi a examinat astăzi raportul auditului financiar al Grantului.

Potrivit raportului, din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină s-au folosit 35,7 milioane lei pentru procurarea testelor pentru depistarea infecției Covid-19. Alți 36 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocați pentru procurarea echipamentelor de protecție, a constatat auditorul public principal, Elena Cebotari.

De menționat că toate testele au fost distribuite și utilizate în scopul destinat până la finele anului 2020. Echipamentele de protecție au fost livrate integral de către operatorul economic, în perioada aprilie-mai 2020, și depozitate la societatea pe acțiuni SanFarm-Prim. În baza dispozițiilor emise de către Minister, depozitarul a distribuit echipamente de protecție instituțiilor medicale, fiind repartizate circa 295 mii respiratoare și 142 de mii ecrane de protecție. Pe lângă faptul că cantitatea de echipamente de protecție a fost estimată pentru necesitățile instituțiilor medicale pe o perioadă de trei luni, la data de 30.06.2021 s-a înregistrat un stoc de aproximativ 39% din totalul celor achiziționate în valoare de 12 milioane lei. 

Drept urmare a verificărilor documentelor și contractelor, auditul nu a înregistrat devieri semnificative de la cerințele stabilite. Astfel, toate evidențele contabile fiind confirmate în actele de achiziționare, livrare, primire și repartizare a bunurilor pentru protecția și prevenirea infecției Covid-19 în Republica Moldova.

Aria de audit a constituit-o Compania Națională de Asigurări în Medicină, Ministerul Sănătății, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău