Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache: Dacă politicienii moldoveni speră ca într-o zi țara lor să fie membru deplin al UE, atunci e timpul ca și ei să o arate prin fapte concrete

  • 26 Iunie 2021 12:06
Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache: Dacă politicienii moldoveni speră ca într-o zi țara lor să fie membru deplin al UE, atunci e timpul ca și ei să o arate prin fapte concrete

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, apreciază dorința celor trei state din cadrului Parteneriatului Estic de apropiere de Uniunea Europeană și de a deveni țări candidate la integrarea europeană. Totuși, europarlamentarul român consideră că de la autoritățile din Rep. Moldova, Georgia și Ucraina se așteaptă mai multe fapte concrete decât acest semnal reînnoit de ambiție europeană.

”Cred că dorința de apropiere și de a deveni țări candidate la integrarea europeană trebuie apreciată și încurajată, în primul rând pentru a da recunoaștere cetățenilor acestor țări și eforturilor lor de a se angaja în evoluția societății din care fac parte. Pe de altă parte, guvernele și clasa politică, în general, trebuie să facă mai mult decât un reînnoit semnal de ambiție europeană. E nevoie de fapte concrete prin care procesul de reformă început în ultimii ani să devină realitate.”, a scris Dragoș Tudorache pe pagina sa de Facebook.

Deputatul european mai spune că în calitate de raportor al PE pentru Republica Moldova, interesul să rămâne prioritar față de situația de la Chișinău. Totodată, el a transmis un mesaj clasei politice din Rep. Moldova.

”Dacă politicienii moldoveni speră ca într-o zi țara lor să fie membru deplin al UE, atunci e timpul ca și ei să o arate prin fapte concrete. Alegerile ce vor avea loc în câteva săptămâni sunt un bun prilej pentru a demonstra că în Moldova se poate organiza un proces electoral ca la carte, respectând legile și principiile democratice până la cea mai mică virgulă și punând pe primul loc interesul cetățenilor Republicii Moldova. Pentru că despre asta este vorba în Uniunea Europeană: despre respectarea drepturilor cetățenilor și a democrației înainte de orice.”, a subliniat Dragoș Tudorache.

Amintim că pe 24 iunie, miniștrii de externe ai Rep. Moldova, Georgiei și Ucrainei au participat, în premieră, la o reuniune comună la Bruxelles în formatul Trio Asociat. Cei trei miniștri au avut discuții la sediul Comisiei Europene cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, iar în declarațiile de presă care au urmat au susținut că țările lor și-au unit eforturile pentru a promova mai eficient agenda de integrare europeană, fiind ghidate de aspirațiile lor europene. La rândul său, șeful diplomației europene a lăudat cooperarea între cele trei țări asociate și a declarat că regiunea lor este o prioritate pentru Bruxelles și că Uniunea ar trebui sa fie mândră că partenerii estici doresc să i se alăture.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău