Raportorii Comisiei de la Veneția i-au întrebat pe reprezentanții Ministerului Justiției despre activitatea CSM și ce se întâmplă în situația în care în Parlament nu se găsesc 3/5 de voturi pentru numirea membrilor Consiliului

  • 17 Mai 17:35
Raportorii Comisiei de la Veneția i-au întrebat pe reprezentanții Ministerului Justiției despre activitatea CSM și ce se întâmplă în situația în care în Parlament nu se găsesc 3/5 de voturi pentru numirea membrilor Consiliului

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretara de stat Veronica Mihailov-Moraru au avut astăzi o discuție, în format online, cu raportorii Comisiei de la Veneția asupra modificărilor propuse la legislația privind sistemul judecătoresc, care derivă din modificările Constituției, intrate în vigoare la data de 1 aprilie 2022. În cadrul discuției, ministrul Justiției a prezentat principalele modificări la cadrul normativ în vigoare, cum ar fi numirea magistraților până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), extinderea mandatului de membru al CSM de la patru la șase ani, fără posibilitatea de a deține două mandate etc.

Cele mai multe întrebări au vizat mecanismul de deblocare în situația în care în Parlament nu se găsesc 3/5 de voturi pentru numirea membrilor CSM. Sergiu Litvinenco a accentuat că sunt mai multe opțiuni, dar vor fi analizate și recomandările care ar putea veni din partea experților Comisiei de la Veneția.

De asemenea, raportorii s-au arătat interesați de activitatea actualului CSM. „Menționez că, în prezent, CSM are atribuții limitate, dar suntem la etapa de implementare a mecanismului de pre-vetting – verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP. Comisia de evaluare a candidaților, care este independentă, și-a început deja activitatea și sperăm să avem rezultate cât mai curând, astfel încât CSM să fie funcțional și să contribuie la marea curățare în sistemul de justiție”, a spus ministrul Justiției.

La fel, reprezentanții Comisiei au întrebat dacă audierile candidaților la funcția de membru al CSM în comisiile parlamentare vor fi publice și dacă societatea civilă, mass-media, mediul academic vor avea posibilitatea să adreseze întrebări. Sergiu Litvinenco a subliniat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, ședințele comisiilor sunt publice.

Ministrul Justiției a mulțumit Comisiei de la Veneția pentru buna conlucrare de până acum și pentru posibilitatea de a veni cu precizările de rigoare asupra acestui proiect de lege, care va fortifica independența sistemului de justiție. „În contextul discuției, vreau să vă informez că am expediat deja Comisiei de la Veneția proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, ajustat după recomandările anterioare ale Comisiei din decembrie 2021. La fel, vom expedia alte două proiecte foarte importante pentru Republica Moldova și pentru întregul sistem de justiție. Este vorba de proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiției, care derivă la fel din noile modificări constituționale, și proiectul privind evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, așa-zisul ”vetting”, la care lucrăm intensiv”, a afirmat Sergiu Litvinenco.

La finalul discuției, raportorii au menționat că opinia asupra proiectului discutat astăzi va fi prezentată la sesiunea Comisiei de la Veneția din luna iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:4,12 m/s
Thu
27
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău