Raportor ONU: În R. Moldova, persoanele cu dizabilități sunt ținute în condiții INUMANE

  • 17 Septembrie 2015 14:55
Raportor ONU: În R. Moldova, persoanele cu dizabilități sunt ținute în condiții INUMANE

Persoanele cu dizabilități internate în instituțiile rezidențiale din Republica Moldova sunt ținute în condiții inumane, supuse abuzurilor fizice și sexuale, fiind izolate de comunitate.

Aceasta este concluzia la care a ajuns raportoarea specială ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas Aguilar, aflată într-o vizită de documentare în Republica Moldova.

Ca urmare a vizitelor efectuate în câteva dintre aceste instituții, raportoarea ONU și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația persoanelor cu dizabilități și a recomandat închiderea cât mai urgentă a internatelor.

„Sunt alarmată de situația persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale cu profil psihiatric și fac apel ca acestea să fie închise. Sunt îngrozită de ceea ce am văzut în instituții: copiii și adulții cu dizabilități sunt închiși, izolați, uneori pentru întreaga lor viață, în condiții inimaginabile, neglijați și tratați în mod inuman. Practic, nu au contact cu alți oameni. Am primit informații despre perpetuarea abuzurilor fizice, psihice și sexuale în aceste instituții. Aceste cazuri trebuie investigate, iar vinovații – aduși în fața justiției”, a declarat Catalina Devandas Aguilar.

Raportorul ONU a subliniat că unica soluție este închiderea acestor instituții, includerea persoanelor cu dizabilități în comunitate și crearea unor servicii sociale de sprijin pentru acestea și familiile lor.

Oficialul a vizitat câteva instituții rezidențiale, între care școala-internat auxiliară din Bălți și școala-internat din Orhei. Amintim că directoarea de la Orhei a fost recent demisă pentru că ar fi admis abuzuri asupra copiilor internați în instituție.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a comentat deocamdată aceste declarații, dar a subliniat anterior, în contextul abaterilor înregistrate la școala-internat de la Orhei, ”necesitatea accelerării reformei sistemului rezidențial de îngrijire a persoanelor cu dezabilități mintale, inclusiv prin dezinstituționalizare și promovarea serviciilor de îngrijiri parentale comunitare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău