RAPORT | Viitorul rezervelor de hrană este în ''grav pericol'', din cauza dispariției speciilor de plante și animale (FAO)

  • 22 Februarie 2019 17:30
RAPORT | Viitorul rezervelor de hrană este în ''grav pericol'', din cauza dispariției speciilor de plante și animale (FAO)

Viitorul rezervelor de hrană este într-un ''grav pericol'', din cauza numărului de specii de animale și plante care dispar cu repeziciune, se arată vineri într-un raport al Națiunilor Unite, în contextul în care omenirea se confruntă cu nesiguranța alimentară pe fundalul creșterii numărului de locuitori, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Oamenii au la dispoziție mai puține specii pe care se pot baza pentru a-și asigura hrana, a precizat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU, iar acest lucru face ca sistemele de producție să fie mai sensibile la șocuri precum dăunătorii sau bolile, seceta sau alte fenomene meteo extreme cauzate de schimbările climatice.

Deși există circa 6.000 de specii de plante care pot fi folosite în alimentație, mai puțin de 200 sunt consumate pe scară largă și doar nouă reprezintă cea mai mare parte din producția agricolă a lumii, a precizat FAO în primul raport care evaluează biodiversitatea sistemelor de alimentație.

"Pierderea biodiversității în domeniul alimentație și agriculturii compromite într-un mod serios capacitatea noastră de a hrăni și alimenta o populație globală în creștere", a spus directorul FAO, Jose Graziano da Silva, într-o declarație.

"Trebuie să folosim biodiversitatea într-un mod sustenabil, astfel încât să putem răspunde mai bine provocărilor climatice crescute și să producem hrană într-o manieră care nu afectează mediul înconjurător", a spus acesta.

Analizând date din 91 de țări, FAO a spus că există ''dovezi în creștere'' potrivit cărora biodiversitatea lumii se află în ''grav pericol'' din cauza poluării, resurselor de apă administrate defectuos, a modului de utilizare a terenurilor precum și a politicilor deficitare în ceea ce privește recoltarea și schimbările climatice.

Încălzirea globală va deveni, până în 2050, o amenințare din ce în ce mai mare pentru biodiversitate adăugându-se la pagubele produse de poluare și de defrișările realizate în scopul cultivării recoltelor, susțin peste 550 de experți, care au redactat rapoarte aprobate de 129 de guverne în martie anul trecut.

De la insecte la iarba de mare, crustacee și ciuperci, aproape un sfert din circa 4.000 de specii sălbatice sunt în declin, cele mai afectate regiuni fiind America Latină, Asia și Africa, se mai spune în raport.

Producția globală de alimente trebuie să devină mai diversă și să includă specii care nu sunt consumate pe scară globală, dar ar putea face față mai bine la un climat ostil și la boli, se mai spune în raport.

"Agravată de faptul că depindem de un număr din ce în ce mai mic de specii pentru a ne hrăni, pierderea accentuată a biodiversității în domeniul alimentației și agriculturii pune în pericol securitatea alimentară și nutriția", a adăugat Graziano da Silva.

Diversificarea ar putea ajuta și la combaterea malnutriție, aducând alimente mai puțin cunoscute, dar foarte hrănitoare în atenție, așa cum este fonio, o cereală adaptată la un climat cald imprevizibil.

Potrivit ONU, țările trebuie să dubleze, până în 2030, productivitatea și veniturile micilor producători de alimente în scopul eliminării foametei și pentru a sigura accesul tuturor oamenilor la hrană.

Deja unul din nouă oameni nu are suficientă hrană, iar populația lumii va crește, potrivit estimărilor, la 9,8 miliarde, până în 2050.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău