RAPORT | Statele membre ale UE trebuie să își consolideze legislația pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor în raport cu inteligența artificială

  • 14 Decembrie 2020 10:04
RAPORT | Statele membre ale UE trebuie să își consolideze legislația pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor în raport cu inteligența artificială

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să își consolideze legislația pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor în raport cu inteligența artificială, în condițiile în care aceasta ar putea fi sursa unor erori și discriminări, arată un raport publicat luni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"O mare parte a interesului pentru AI se concentrează pe sprijinul său potențial pentru creșterea economică. Modul în care poate afecta drepturile fundamentale a primit mai puțină atenție", se arată în raportul publicat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), o agenție a UE cu sediul la Viena, Austria.

Chiar dacă Inteligența Artificială are diferite aplicații (asistență vocală, sisteme de recunoaștere a vocii și facială, roboți, automobile autonome) ea a început să fie utilizată și de forțele de ordine precum și de sectorul medical, sectorul privat și de agențiile de informații.

"Inteligența Artificială nu este infailibilă, ea este produsul oamenilor iar oamenii pot face greșeli. De aceea, oamenii trebuie să fie conștienți atunci când AI este utilizată cu privire la modul în care funcționează și cum pot fi contestate deciziile automatizate", susține directorul FRA, Michael O'Flaherty.

Raportul FRA este bazat pe mai mult de 100 de interviuri cu organizații publice și private care utilizează deja Inteligența Artificială din Spania, Estonia, Finlanda, Franța și Olanda.

În medie, 42% dintre companiile europene au recurs la AI. Cehia (61%), Bulgaria (54%) și Lituania (54%) sunt țările unde recursul la AI este cel mai răspândit. Inteligența Artificială este utilizată în special de firmele de publicitate care vor să țintească consumatorii online grație algoritmilor iar pandemia de coronavirus a accelerat adoptarea AI, susține raportul FRA.

"Unul dintre riscuri este acela ca oamenii să adopte orbește noile tehnologii, fără a evalua impactul înainte de a le utiliza", a explicat David Reichel, unul dintre autorii raportului. De asemenea, AI poate viola viața privată, prin dezvăluirea preferințelor sexuale ale unei persoane într-o bază de date. Ea poate de asemenea crea discriminări la angajare dacă anumite criterii exclud categoriile de populație pe baza numelui de familie sau a adresei.

În consecință, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a apreciat că AI trebuie să respecte toate drepturile fundamentale și să existe garanții care să asigure că oamenii pot contesta deciziile luate de AI iar companiile trebuie să explice modul în care sistemele lor iau decizii care implică AI.

Raportul FRA vine într-un moment în care Comisia Europeană, Executivul comunitar, are în vedere elaborarea unei legislații care să acopere sectoarele cu un risc ridicat precum sănătatea, energia, transporturile și unele părți din sectorul public. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău