Raport | Rusia a ajuns în lista țărilor care persecută adepții ateismului
-
09 Decembrie 2017 13:11
Drepturile ateilor au fost încălcate în 2017 într-un număr de 85 de țări. Cea mai proastă este situația ateilor in șapte țări – India, Mauritania, Malaezia, Maldive, Pakistan, Arabia Saudită și Sudan, unde au existat cazuri de urmărire publica activa a necredincioșilor, se arata în raportul Uniunii Etice și Umaniste Internaționale (IHEU), publicat pe site-ul Freedom of Thought Report.
În cele șapte țări au avut loc execuții extrajudiciare a ateilor, au fost internati în mod forțat în spitale de boli mentale sau închiși in penitenciare. Cazuri de ucidere a ateilor s-au inregistrat în Pakistan, Maldive și India. O sentinta cu pedeapsa capitala pentru renunțarea la credință în favoarea ateismului a fost pronuntata în Arabia Saudită împotriva lui Ahmad al-Shamri.
După cum notează publicatia Republic, Rusia se afla mentionata cu încălcări grave în trei din cele patru categorii – educație, interacțiunea socială și libertatea de exprimare.
În cea de-a patra categorie – „autoritati” – Rusia face parte din grupul țărilor cu incalcari moderate. În conformitate cu articolul 14 din Constituția rusă, Federația Rusa este stat laic și nicio religie nu poate pretinde la rolul de religie de stat sau obligatorie. Totodata, grupurile religioase sunt separate de stat și egale în fața legii. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Rusia are un rol privilegiat.
În partea raportului dedicat Rusiei se mentioneaza verdictele în cazul formatiei Pussy Riot din 2012 și a ateului blogger Ruslan Sokolovsky, care s-a filmat în timp ce juca Pokemon Go în biserică.
Raportul citează opinia unui activist rus anonim: „Percepția publică a ateismului în Rusia s-a schimbat – de la ideologia dominantă, care a fost ateismul în Uniunea Sovietică, a fost transformată în ceva indecent pentru intelectuali. În conștiința publică umanismul a ajuns să fie ceva în neregulă, periculos și lipsit de suflet“.
Președintele Uniunii Etice și Umaniste Internaționale și unul dintre autorii raportului, Andrew Copson a declarat că persecutarea necredincioșilor merge mana in mana cu persecutarea minorităților religioase, deoarece încălcarea unor drepturi ale omului atrage după sine încălcarea altora.
Uniunea Etică și Umanistă Internațională este o asociație internațională a organizațiilor implicate în dezvoltarea și promovarea ideilor umanismului, ateismului, raționalismului, secularismului, scepticism și liber cugetataoare. Înființată în 1952 la Amsterdam, are statut consultativ pe langa Consiliul Europei, ONU, UNESCO și UNICEF.
Sursa: Pagina de Rusia