Raport privind extinderea UE. Comisia Europeană laudă eforturile Republicii Moldova de a implementa reforme într-un context dificil
-
30 Octombrie 2024 18:32
Comisia Europeană a lăudat miercuri în raportul său anual privind extinderea UE eforturile Republicii Moldova și Ucrainei de a implementa reforme într-un context dificil. Este al doilea an în care Republica Moldova este inclusă în această evaluare, alături de alte nouă state candidate. Perioada de raportare se referă la intervalul 15 iunie 2023 - 1 septembrie 2024.
Conform raportului pe R. Moldova, țara noastră a înregistrat progrese importante în ultimul an. Am făcut progrese în privința a 31 din cele 33 de capitole și nu există niciun capitol la care să fi regresat. Comparativ cu perioada de raportare anterioară (2022 - 2023), Comisia a constatat chiar că au fost făcute mai multe progrese în privința a opt capitole - protecția consumatorilor și sănătatea (cap. 28), educația (cap. 26), transporturile (cap. 14), mediul (cap. 27), uniunea vamală (cap. 29), politica regională și coordonarea instrumentelor structurale (cap. 22), dreptul proprietății intelectuale (cap. 7), statistica (cap. 18).
Din perspectiva pregătirii pentru implementarea acquis-ului european în doar 12 luni au fost constatate îmbunătățiri la cinci capitole: energie (cap, 15), mediu (cap. 27), educație și cultură (cap. 26), politica regională și coordonarea instrumentelor structurale (cap. 22), uniunea vamală (cap. 29).
„Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. Raportul de astăzi al Comisiei Europene ne arată că țara noastră își consolidează democrația și justiția, își apără valorile fundamentale, crește economia și piața muncii, face pași înspre o educație mai de calitate, oferă cetățenilor săi o energie mai sigură și curată, dar și că ne pregătim de pe acum instituțiile pentru viitorul nostru în Uniunea Europeană”, a spus viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
Amintim că, Pachetul de extindere constată nivelul de pregătire a țărilor candidate pentru aderarea la UE, dar și evaluează nivelul de progres înregistrat pe parcursul ultimul an. De asemenea, Raportul Comisiei Europene analizează provocarile cu care se confrunta statele candidate și oferă recomandări cu privire la prioritățile de reforme pe care țările candidate să le urmeze pe parcursul următorului an pentru a deveni mai bine pregătite pentru aderarea la UE.