RAPORT | Peste 100.000 de bebeluși mor în fiecare an din cauza războaielor

  • 15 Februarie 2019 09:34
RAPORT | Peste 100.000 de bebeluși mor în fiecare an din cauza războaielor

Peste 100.000 de bebeluși mor în fiecare an din cauza unui conflict armat, concluzionează un raport al ONG-ului Save the Children, publicat vineri în Germania și citat de France Presse, potrivit Agerpres.

Potrivit ONG-ului, cel puțin 550.000 de sugari au murit între 2013 și 2017 în cele zece țări cel mai mult afectate de războaie, din cauza foametei, lipsei de igienă, accesului la îngrijiri medicale sau refuzului ajutorului.

Numărul morților a ajuns chiar până la 870.000 dacă includem toți copiii sub cinci ani, estimează organizația care precizează că această tragedie este probabil subevaluată.

În comparație, aproximativ 175.000 de combatanți au murit în aceeași perioadă în țările analizate: Afganistan, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo (RDC), Siria, Irak, Mali, Nigeria și Somalia.

"În fiecare zi, copiii sunt atacați deoarece grupurile armate și forțele militare nu respectă legile și tratatele internaționale. De la folosirea armelor chimice sau viol ca armă de război, crimele de război sunt comise cu impunitate", a declarat Helle Thorning-Schmidt, reprezentantă Save the Children.

Acești copii probabil că nu ar fi murit dacă nu ar fi trăit în zone afectate de conflicte, explică ONG-ul, care își difuzează raportul în paralel cu conferința anuală de securitate de la Munchen.

Această conferință reunește până duminică sute de responsabili politici, diplomatici, militari și științifici din aproximativ 40 de țări.

Aproximativ 420 milioane de copii, sau 18% din toți copiii din lume, trăiau în zone afectate de conflicte în 2017, în creștere cu 30 de milioane față de anul precedent.

Printre recomandările adresate guvernelor și grupurilor armate, ONG-ul cere beligeranților să se angajeze să nu recruteze combatanți sub 18 ani și să evite utilizarea de arme explozive în zonele locuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău