RAPORT ONU | În R. Moldova, 8,5% din populație este supusă riscului de insecuritate alimentară

  • 16 Octombrie 2018 13:28
RAPORT ONU | În R. Moldova, 8,5% din populație este supusă riscului de insecuritate alimentară

În R. Moldova, 8,5% din populație este supusă riscului de insecuritate alimentară, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Documentul a fost lansat în contextul marcării Zilei Mondiale a Alimentației, pe fundalul creșterii cazurilor de malnutriție la nivel mondial.

Anual, pe 16 octombrie, circa 130 de state ale lumii marchează Ziua Mondială a Alimentației. În această zi la nivel global sunt organizate o serie de conferințe și demonstrații menite să atragă atenția asupra problemelor legate de sărăcie și malnutriție, și să ofere soluții pentru eradicarea acestor fenomene. Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) doar în Europa și Asia Centrală peste 14 milioane de persoane, în special din zonele rurale, se confruntă cu nesiguranța alimentară. Printre cele mai afectate state sunt Tadjikistan, unde 30 de procente din populație suferă de subnutriție, Moldova cu 8,5 %, Georgia cu 7%, Kârgâstan și Uzbekistan cu peste 6 procente. Adjunctul Reprezentantului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova Tudor Robu, a explicat, în cadrul emisiunii Pauza de Cafea de la Radio Chișinău ce presupune riscul de insecuritate alimentară care afectează în prezent peste 300 de mii de moldoveni.

„În primul rând vorbim de insuficiența de nutrienți și vitamine în produsele alimentare, în special aceasta se observă la femeile însărcinate și femeile în vârstă. După aceea vorbim de fenomenul obezității, în unele cazuri de supraponderabilitate, ceea ce întâlnim mai mult în rândul populației active din R. Moldova. Supraponderabilitatea este cauzată de alimentația nesănătoasă și inexistența unei rațiuni alimentare zilnice și asta pentru că multe alimente sunt aduse din import, cu o calitate dubioasă, sau prețul la alte produse alimentare de calitate este mult mai mare”.

Accesul la alimente sănătoase și lipsa monitorizări calitative a stării de sănătate a populației, sunt printre principalele probleme de securitate alimentară în R. Moldova.

„Avem și problema accesului la alimente în general la unele pături vulnerabile. Mai mult ca atât, o bună parte a insecurității alimentare din R. Moldova constă în imposibilitatea asigurării unei siguranțe a alimentelor. Aceasta înseamnă conținutul mare de substanțe contagioase în alimente. Sistemul de control din R. Moldova este încă destul de slab, în comparație cu alte țări dezvoltate”.

Potrivit ultimului raport FAO din anul 2018, peste 820 de milioane de persoane suferă, în prezent, de malnutriție cronică. 70% din populația afectată de sărăcie trăiește în zonele rurale, unde viața lor depinde de agricultură, piscicultură și silvicultură. Totodată, alte peste 670 de milioane suferă de obezitate, iar alți 1,3 miliarde de oameni sunt supraponderali.

Ascultați pe inteviul integral cu Tudor Robu

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău