RAPORT | Nivelul încrederii cetățenilor în poliție are o tendință de creștere

  • 24 Iunie 2020 15:56
RAPORT | Nivelul încrederii cetățenilor în poliție are o tendință de creștere

Nivelul încrederii cetățenilor în forțele de ordine are o tendință de creștere. Dacă în 2008 în poliție aveau încredere 30,5% din cetățeni, în decembrie 2019 proporția a crescut până la 39,5%. Sunt datele Raportului de monitorizare civică a reformei Poliției, prezentate de Asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Mihaela Duca, analistă în cadrul Asociației Promo-LEX, a remarcat că schimbarea a trei guverne a dus la schimbări și în cadrul conducerii Inspectoratului General de Poliție și în subdiviziunile acestuia, fapt ce denotă dependența activității polițienești de factorul politic.

Referindu-se la aspectele pozitive legate de reforma poliției, Mihaela Duca a subliniat faptul că pe parcursul anului 2019 a fost desfășurat primul curs de formare profesională a subofițerilor de poliție debutanți și instruirea a 55 de subofiteri de poliție. Totodată, 200 de ofițeri de poliție au fost instruiți în domeniul activității polițienești comunitare.

De asemenea, polițiștii au fost instruiți și cu privire la etica și măsurile anticorupție, campanii realizate pentru cel puțin 250 de participanți. Au fost desfășurate două campanii de informare și sensibilizare de prevenire a comportamentului corupțional al polițistilor și cursuri de instruire în domeniul prevenirii fenomenelor de corupție.

Tot pe parcursul anului 2019, au fost redeschise după renovare nouă izolatoare de detenție provizorie, care corespund normelor minime obligatorii pentru spațiile de detenție din cadrul poliției. Iar 26 de izolatoare de detenție provizorie vechi și-au sistat definitiv activitatea. S-au desfășurat lucrări de modernizare și renovare a două sedii: ale ispectoratului de poliție Criuleni și Telenești, au fost dotate cu echipamente TETRA subdiviziunile IGP și au fost desfășurate lucrări de reparație și deschiderea oficială a 14 sectoare de poliție.

Expertul Promo-LEX a remarcat că numărul femeilor în poliție este în continuare mic, iar obiectivul de a asigura o creștere a efectivului d femei cu 18% nu a fost atins. În schimb, a fost atestată o creștere dublă a ponderii femeilor promovate în funcții de conducere pentru 2019.

Per ansamblu, gradul de realizare a Planului de Acțiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a poliției, la 31 decembrie 2019, a fost realizat în proporție de 24,5%.

Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, prezent la prezentarea studiului, a declarat că forțele de ordine ale Republicii Moldova încă suferă de o reputație proastă legată de trecut, de pregătirea insuficentă, de probleme de echipament și corupție. „Ceea ce trebuie de făcut este schimbarea percepției publice despre poliție, de la o organizație ce doar exercită puterea unei instituții la una orientată spre deservirea cetățenilor Republicii Moldova. Iată de ce trebuie să începem a vedea poliția nu ca pe o forță, ci ca pe o entitate în serviciul populației”, a spus ambasadorul. „Trebuie să recunoaștem că, pentru a motiva mai bine personalul poliției și a combate corupția măruntă, corupția în general, ar putea fi necesare investiții în salariile de bază”, a adăugat Peter Michalko.

Pavel Postica, director de program la Promo-LEX, a remarcat că, deși anul 2019 a fost unul destul de complicat pentru toată țara, în special pentru autoritățile publice, din motiv că au fost organizate două campanii electorale și din cauza crizei politice care a afectat activitatea organelor de amdministrație pubică centrală, totuși anumite progrese au fost înregistrate în atingerea acelor obiective care au fost asumate de autorități.

„Suportul partenerilor pentru administrația publică centrală,  pentru MAI, pentru IGP nu a fost afectat de această criza politică. Pentru noi nu a contat și nu contează cine se află la conducerea acestor instituții, noi am avut un regim deschis de comunicare, de colaborare cu toți cei care au condus MAI, IGP, pentru că noi am pus în prim-plan acele obiective care trebuie să fie atinse prin aceste documente strategice care au fost asumate benevol de către autoritățile Republicii Moldova și pentru care partenerii de dezvoltare, în special partenerii europeni, vin inclusiv cu un anumit suport bugetar daca ele sunt realizate”, a spus Pavel Postica.

Raportul prezentat este unul anual și reprezintă o sinteză a gradului de realizare a reformei poliției pe parcursul anului 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău