RAPORT | Modalitatea de transmitere a noului coronavirus, o dezbatere intensă de la începutul pandemiei

  • 21 Septembrie 18:00
RAPORT | Modalitatea de transmitere a noului coronavirus, o dezbatere intensă de la începutul pandemiei

Modalitatea de transmitere a virusului SARS-CoV-2 a provocat o dezbatere intensă încă de la începutul pandemiei COVID-19, dar numeroasele dovezi acumulate între timp au evidențiat relevanța infectărilor pe cale aeriană.

Un raport recent al Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice din Spania (CSIC), care trece în revistă literatura științifică elaborată în timpul actualei crize sanitare, analizează modalitățile de transmitere a virusului și amintește că peste 200 de cercetători au cerut deja Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să țină cont de importanța transmiterii pe cale aeriană, lucru acceptat de OMS, relatează luni agenția EFE.

CSIC subliniază, pe baza rapoartelor științifice, că un contact direct între persoane nu este o condiție necesară pentru transmiterea noului coronavirus, întrucât studiile au demonstrat că virusul poate rămâne în aer timp de mai multe ore și că păstrarea unei distanțe fizice de chiar și un metru și jumătate ar putea fi insuficientă pentru a evita infectarea.

Prin urmare, este subliniată importanța aerisirii încăperilor, îmbunătățirii sistemelor de circulare a aerului, evitarea aerului condiționat și folosirea măștii în spațiile închise.

Pagina web a Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) avertizează că infectarea cu noul coronavirus se produce odată cu inhalarea picăturilor sau a particulelor emise de o persoană atunci când vorbește, râde, tușește, strănută sau chiar prin simpla sa respirație.

Infectarea poate surveni de asemenea prin suprafețe contaminate după ce o persoană își atinge gura, nasul sau ochii, mai menționează CDC, atenționând însă că ''nu aceasta este principala cale de transmitere a virusului''.

Această informație, validată deja de numeroase studii științifice, este motivul pentru care folosirea măștii a devenit obligatorie peste tot în lume și se află la baza restricțiilor pentru adunările în spațiile închise, transmite AGERPRES/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău