RAPORT | Lupta cu tortura în 2018 nu atestă progrese față de anii precedenți

  • 15 Iulie 2019 15:00
RAPORT | Lupta cu tortura în 2018 nu atestă progrese față de anii precedenți

Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CpPT) constată că lupta cu tortura în Republica Moldova pe parcursul anului 2018 nu atestă progrese față de anii precedenți, iar în privința unor aspecte se constată „înghețarea” sau chiar înrăutățirea situației. Penitenciarele continuă să fie suprapopulate și oferă condiții degradante pentru deținuți. Aprecierea a fost dată de Consiliu după ce a desfășurat vizite preventive și ad-hoc în locurile de detenție din țară.

Datele au fost expuse în Raportul anual pentru anul 2018: „Situația privind prevenirea torturii în Republica Moldova”, prezentat astăzi, 15 iulie, în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.

Potrivit membrului CpPT, Dumitru Russu, condițiile materiale de detenție în majoritatea instituțiilor privative de libertate sunt sub standardele naționale și internaționale. În cadrul Izolatorului de detenție din cadrul Comenduirii Garnizoanei Chișinău din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova lipsesc total garanțiile împotriva torturii sau altor rele tratamente.

Membrii Consiliului au constatat că deseori se aplică disproporționat forța fizică sau mijloacele speciale de către colaboratorii poliției la etapa de reținere a persoanelor. Reținuții nu sunt examinați medical la fiecare intrare și ieșire din penitenciar. Personalul medical nu este independent și nu respectă confidențialitatea datelor cu caracter medical. De asemenea, lipsesc mecanismele confidențiale de raportare a leziunilor corporale constatate, dar și cele de adresare a plângerilor confidențiale către procurori, către avocatul poporului sau către ONG-uri. Deținuții sunt informați formal despre drepturile pe care le au.

Membrii Consiliului au în raport cazul celor șapte profesori de origine turcă reținuți în data de 6 septembrie 2018 de către reprezentanții instituțiilor de forță din Republica Moldova și escortați în direcții necunoscute. CpPT, la data de 7 septembrie  2018, a desfășurat vizite ad-hoc în patru instituții unde, conform legii, pot fi  private de libertate persoanele străine după momentul reținerii, dar a constatat că cele șapte persoane nu au fost deținute în acele instituții.

Pe parcursul desfășurării vizitelor, s-au depistat mai multe cazuri individuale de presupuse rele tratamente în locurile de detenție. Despre aceste situații a fost informat avocatul poporului, care a sesizat și Procuratura Generală. Cazurile au fost preluate ulterior de Oficiul Avocatului Poporului.

Consiliul pentru Prevenirea Torturii a recomandat Parlamentului să se implice activ în monitorizarea și facilitarea implementării recomandărilor instituțiilor internaționale și naționale de profil privind respectarea drepturilor persoanelor de a nu fi supuse torturii și altor rele tratamente. Administrației Naționale a Penitenciarelor i se solicită să trateze egal și nediferențiat toate persoanele deținute în penitenciare, să informeze deținuții despre drepturile lor, dar și să îmbunătățească formarea profesională a personalului din penitenciare.

La data de 1 ianuarie 2019, în detenție erau 11 mii de persoane, în 61 de locuri de detenție.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău