Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes

  • 03 Februarie 2023 11:29
Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes

Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW), scrie defenseromania.ro.

Analiștii au atras atenția asupra unei declarații a lui Andri Cherniak, un reprezentant al Direcției principale de informații militare din Ucraina, care a declarat într-un interviu pentru Kyiv Post că președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze toate regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023. Cherniak a mai spus că trupele rusești desfășoară grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare în zonele din estul Ucrainei.

,,Este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou capacitățile armatei ruse. ISW nu a văzut nicio dovadă că forțele rusești au recăpătat suficientă putere de luptă pentru a învinge forțele ucrainene din estul Ucrainei și pentru a captura peste 11.300 de kilometri pătrați din regiunea neocupată Donețk (peste 42% din suprafața totală a regiunii) până în martie, așa cum a ordonat Putin", a declarat institutul.

Conform evaluării preliminare a ISW, este probabil ca ofensiva rusă majoră să culmineze prematur în aprilie 2023, în timpul sezonului ploios de primăvară, fără a obține rezultate semnificative din punct de vedere operațional.

,,Punctul culminant al forțelor rusești ar putea crea condiții favorabile pentru ca forțele ucrainene să profite de ele într-o contraofensivă la sfârșitul primăverii sau în vara anului 2023, după ce vor primi tancuri occidentale", se arată în raportul institutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău