Raport ISW: Kremlinul s-ar pregăti să-și intensifice acțiunile hibride împotriva Republicii Moldova

  • 28 Aprilie 15:55
Raport ISW: Kremlinul s-ar pregăti să-și intensifice acțiunile hibride împotriva Republicii Moldova

Kremlinul intenționează să folosească actorii pro-ruși din Găgăuzia și Transnistria pentru a destabiliza și degrada democrația moldovenească și, în cele din urmă, pentru a împiedica aderarea Moldovei la UE, scrie The Kyiv Post, care citează un raport lansat vineri de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite.

Potrivit ISW, guvernatorul regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, afiliată Kremlinului, a declarat vineri pentru agenția de presă rusească TASS, că autoritățile moldovene au reținut-o pe ea și pe trei dintre consilierii săi timp de mai multe ore când grupul a sosit pe aeroportul din Chișinău după o serie de întâlniri recente în Rusia și Turcia, scrie G4Media.

Guțul a susținut că forțele de ordine moldovenești i-au inspectat bagajele și au reținut-o timp de o oră înainte de a o elibera, iar unul dintre consilierii lui Guțul a declarat pentru TASS că autoritățile moldovenești i-au interogat pe cei trei consilieri timp de încă două ore.

TASS a relatat că un grup de 100 de persoane s-au adunat în fața aeroportului pentru a-i ura bun venit lui Guțuțu și au scandat „Victorie” când ea a ieșit din aeroport.

Gutsul a susținut că autoritățile moldovenești depun toate eforturile pentru a o umili pe ea și pe alți moldoveni pro-ruși și a încadrat recenta confiscare de către autoritățile moldovenești a peste un milion de dolari de la politicienii moldoveni de opoziție legați de Kremlin ca fiind un efort „părtinitor” de a umili moldoveni nevinovați.

Aceste știri vin la câteva zile după ce forțele rusești de menținere a păcii au efectuat un alt exercițiu de antrenament nedezvăluit în republica separatistă moldovenească Transnistria, susținută de Rusia, „cu scopul probabil de a crea neliniște în societatea moldovenească și de a crește tensiunea în relația deja tensionată dintre Chișinău și Tiraspol”. Autoritățile moldovenești au calificat incidentul drept o „provocare” și o încălcare a actelor fondatoare ale misiunii de menținere a păcii și au declarat că incidentul va fi discutat la următoarea reuniune a Comisiei Comune de Control a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International a apreciat că Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere și libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influența rusă, în raportul anual al organizației privind drepturile omului, care a fost publicat miercuri.

De menționat că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiția din Republica Moldova, aflându-se în prezent în Rusia, unde a ajuns din Israel. El a anunțat la 21 aprilie crearea blocului politic „Pobeda”, al cărui scop este să unească opoziția prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chișinău. Șor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an din Republica Moldova.Kremlinul s-ar pregăti să-și intensifice acțiunile hibride împotriva Moldovei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău