RAPORT IPRE | Doar un obiectiv a fost realizat de R.Moldova din cele 20 stabilite în cadrul Parteneriatului Estic

  • 19 Decembrie 2018 14:40
RAPORT IPRE | Doar un obiectiv a fost realizat de R.Moldova din cele 20 stabilite în cadrul Parteneriatului Estic

Republica Moldova a înregistrat un progres moderat în privința a 6 acțiuni din cele 20 de priorități stabilite în cadrul Parteneriatului Estic și a îndeplinit în totalitate doar una din cele 20, potrivit unei cercetări prezentate astăzi, 19 decembrie, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Societatea civilă și reprezentanții Uniunii Europene atrag atenția asupra unor derapaje grave, în timp ce Guvernul dă asigurări că reformele pro-europene rămân o prioritate.

Experții au monitorizat modul în care Republica Moldova a realizat cele 20 de priorități stabilite la Summitul Parteneriatului Estic din luna martie. Studiul constată că doar unul din cele 20 de obiective a fost realizat în totalitate – crearea unei școli europene a Parteneriatului Estic. Cele mai multe restanțe, potrivit raportului, sunt la capitolul dezvoltarea economiei  și consolidarea instituțiilor și a bunei guvernări, în special ține de reforma justiției și lupta anticorupție.

Domeniile fără progres în practic toate statele Parteneriatului Estic sunt buna guvernare, statul de drept și interconectarea, afirmă șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

El s-a referit în special la dezvoltarea și cooperarea autorităților cu societatea civilă, menționând anumite tendințe de limitare sau control a finanțării externe a organizațiilor neguvernamentale și faptul că nu a fost adoptată o nouă Lege cu privire la asociațiile obștești.

„Se așteaptă mai mult progres în privința transparenței și participării la procesul decizional. Chiar, pe alocuri, a fost înregistrată o anumită deteriorare, mai ales la nivelul Parlamentului. Nu a fost suficientă comunicare pe aspecte precum accesul la informație și protecția datelor cu caracter personal”, spune Peter Michalko.

Pe de altă parte, secretara de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, care nu a fost de acord cu toate constatările raportului, a declarat că autoritățile vor continua să realizeze reformele europene.

„Republica Moldova este în continuare activă și angajată implementării obiectivelor Parteneriatului Estic. și suntem interesați, împreună cu societatea civilă, să vedem cu putem să valorificăm mai mult din potențialul Parteneriatului Estic”.

Organizațiile societății civile din toate statele Parteneriatului Estic, la un forum desfășurat recent în Georgia, au exprimat îngrijorări în legătură cu situația și derapajele antidemocratice din Republica Moldova, a informat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. El a mai opinat că niciunul din Guvernele celor șase state membre ale Parteneriatului nu a utilizat eficient oportunitățile oferite de acest program.

„Nici un Guvern, din păcate, nu a utilizat inteligent perspectivele imense și oportunitățile pe care le oferă Parteneriatul Estic, în beneficiul popoarelor și societăților lor. Din păcate, și lucrul acesta l-au semnat colegii din toate țările, guvernele își consumă timpul și energia în luptele politice interne”.

Amintim că Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2009, ca un mecanism de cooperare între Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău